Bid en werk, Ora Et Labora is een 1500 jaar oud motto, een spreekwoord dat eigenlijk geen uitleg behoeft. Het was een directe reactie die we kregen op de gebedsmarathon die afgelopen weekend op het grootste plein van Parmaribo werd gehouden.
Want het komt er zo vaak op neer dat christelijk bidden en in wonderen geloven de voornaamste manier is waarop volle evangelie gemeenten geleid worden. Het gros van de volle evangelie broeders en zusters komen zodoende niet verder dan struggelen en overleven. Aan verdere maatschappelijke of gemeenschappelijke actie wordt niet echt gewerkt: hun motto lijkt te zijn: Bid en zit.
Politiek
De volgzaamheid aan een Heilig Boek is heel goed, maar bid en zit gaat je niet helpen. Het gaat je geen beter dagelijks leven of een betere regering geven. Het dagelijks leven verbeteren in je land vraagt veel meer dan bid en zit. Dat zal iedereen toegeven die naar het eigen leven en om zich heen kijkt.
Je zult moeten nadenken, je leven lang leren, observeren, werken en in actie komen om verbetering te brengen. Niet voor niets heeft de Bijbel , die uit tientalen boeken bestaat en twee testamenten, in het Oude Testament het boek Spreuken en in het Nieuwe Testament het boek Handelingen.
We hebben weinig tot niets aan woorden, daarom luidt het motto van een ere devisie voetbalploeg: Geen woorden maar daden. En een bekende Surinaamse odo zegt: Du na basi. Kortom als je echt een verbetering in je land wil zien, zul je ook anders moeten stemmen. Anders blijft elke verkiezing een verliezing.
De gemeentes die het voortouw nemen bij zo’n gebedsmarathon hebben meestal het bid en zit systeem. Concreet helpen de pastors alleen zichzelf, leven veelal op de collecte van de gemeente en hebben soms hoge posities in corrupte, staatsmiddelen verspillende regeringen.
Opgepast
Uit de Bijbel zelf halen we deze waarschuwing van Jezus’ apostel Matheus, hoofdstuk 6 vers 5 tot en met 9: “En bid niet op dezelfde manier als de schijnheilige mensen. Ze staan graag luidop in de synagogue (lees gebedshuis) en op de hoeken van de pleinen te bidden. Want ze willen dat de mensen het zien”.
Tot besluit nog iets om goed te begrijpen: in de Christelijke leer mag je geloven in wat je niet direct kan zien. Maar als je verbetering wil in het dagelijks leven en in de politiek kan je liever scherp kijken of een bepaalde kandidaat of partij goed werk doet voor jou en je toekomst. Daarbij is het echt syi na bribi, eerst zien en dan geloven!