maandag 2 december 2024
27 C
Paramaribo
10.9 C
Amsterdam
0
(0)

Mangroveproject Weg naar Zee krijgt ondersteuning van Kustwacht

lees ook ...

Chinalco: kans of catastrofe voor West Suriname??

Op zeer geheimzinnige wijze, zonder overleg met de Nationale Assemblee en de inheemse bevolking te West Suriname, zonder advies van milieu kenners en hun deskundigen is er gister een mijnbouw overeenk...

Dat de Kustwacht Suriname het mangroveproject ondersteunt is duidelijk gebleken op 9 september. Enkele personen van de Kustwacht hebben deelgenomen aan het project van professor Sieuwnath Naipal, dat wordt uitgevoerd aan de Brantimakkaweg, te Weg naar Zee. Professor Naipal is al jaren bezig met het herplanten van mangrove in dit gebied en is ingenomen met elke steun die hij krijgt.

Radjoe Bhola, waarnemend directeur van de Kustwacht, is blij om deel te zijn van dit duurzame, maar nogal natuurlijke manier om terug te geven aan de natuur. De Kustwacht heeft in haar jaarplanning projecten opgenomen om terug te geven aan de samenleving en dit was één van de eerste projecten, die zij dit jaar heeft uitgevoerd. De bedoeling was om 100 jonge mangrovebomen te planten, maar uiteindelijk zijn 113 in de grond gestopt.

Belang
“Daar de mangrovebomen deel uit maken van de voedselketen, zeg maar de kraamkamer van haast alle fauna aan en in zee, is het ook belangrijk voor de vangst van vis, schaaldieren zoals krabben en garnalen. Maar ook bijen die honing produceren vinden een thuishaven in de mangrove.”

Verder zei hij dat het allemaal producten zijn voor de samenleving die er een broodje aan verdient en producten die zorgen voor de broodnodige eiwitten voor, niet alleen Suriname, maar ook voor de regio en daarbuiten. “Kortom naast voedselvoorziening ook het beschermen van onze kust tegen landverlies”, aldus majoor Bhola. Hij riep overige diensten op om het project ook te ondersteunen.

Professor Naipal heeft de Kustwacht leden ingelicht over de groei van de mangrovebomen en welke voordelen er zijn. Deze planten verdragen zoutwater. “Een mangroveplant heeft verticale wortels die uit de bodem steken als kleine paaltjes. Deze werken vervolgens als een zeef en bezinkt de klei en zo krijgen we landaanwinst en wordt erosie tegengegaan.”

Investering
Verder deelde de hoogleraar mee, dat het de staat veel meer zou kosten om een dijk te bouwen. Het is een enorme investering en het onderhoud van een dijk brengt ook enorme kosten met zich mee. Vandaar dat er gekozen is voor mangrove om de kustvlakte te beschermen tegen landverlies. Daarnaast zorgt het ervoor dat de golven die het land naderen worden afgebroken, wat onder andere ook een functie is van een dijk.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMangroveproject Weg naar Zee krijgt ondersteuning van Kustwacht