woensdag 21 februari 2024
32 C
Paramaribo
9 C
Amsterdam
0
(0)

Malariavaccin voor Kameroen biedt uitkomst

lees ook ...

Dichter S.Sombra kreeg kompe buku voor zijn 85ste jaar

Onlangs 13 februari mocht de bekende Coroniaanse Sranantongo dichter Stanley Slijngard meer bekend als S.Sombra zijn 85ste verjaardag op bijzondere wijze herdenken. De activiteiten van de Sombra Neti ...

Het malariavaccin Mosquirix is vier jaar lang getest op kinderen in Ghana, Kenia en Malawi. De resultaten waren goed. Men kan rekenen op 30 procent bescherming per dosis. Kameroen kreeg als eerste Afrikaans land dinsdag jongstleden 331.000 doses van het vaccin. Het medicijn zal al eind december of begin 2024 worden gebruikt. Mosquirix is goedgekeurd door de WHO.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft in 2021 toestemming gegeven om het middel wereldwijd te gebruiken. Vier doses zijn nodig om bescherming te bieden voor enkele maanden. Wetenschappers rekenen op een grote impact van het vaccin.

Elk jaar sterven zo’n 620.000 mensen aan malaria in de wereld, waarvan 96 procent in Afrika. De meeste slachtoffers zijn kinderen tot vijf jaar. Tijdens de test heeft Mosquirix de kindersterfte teruggebracht naar ongeveer 13 procent.

In 2022 keurde de organisatie een tweede vaccin goed. Dit ander vaccin is goedkoper en biedt betere bescherming. Het wordt midden 2024 verwacht op de markt.

Bron: Suriname Herald

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMalariavaccin voor Kameroen biedt uitkomst