dinsdag 30 mei 2023
31.3 C
Paramaribo
14.6 C
Amsterdam
0
(0)

Malariaprogramma alert na importcase

lees ook ...

Venezuelaanse ambassadeur doet mee aan lezingen cyclus SDI

Ambassadeur Ayerim Flores Rivas van Venezuela heeft op 23 mei een presentatie verzorgd aan Surinaamse diplomaten als onderdeel van de lezingencyclus van het Surinaams Diplomaten Instituut (SDI). Het b...

Malaria heerst nu in ons buurland Frans-Guyana. Deze week is Suriname opgeschrikt door een importcase. Iemand uit het Frans dorpje Taluen, die naar Kawemhakan reisde bleek malaria te hebben.  Het Malariaprogramma zorgde gelijk voor een oriëntatiemissie naar Kawemhakan.

“Door de opleving van malaria in Frans-Guyana is de kans groot dat er zich aan Surinaamse kant ook malariagevallen kunnen ontwikkelen”, dit zegt Hélène Hiwat, coördinator van het Malariaprogramma Suriname. Deze missie moet voorkomen dat er meer besmettingen komen. “Gelukkig hebben wij geen lokale besmettingen waargenomen bij de screening”, zegt Hiwat opgelucht. Toch blijft haar team alert.

De missie bestaat uit  vertegenwoordigers van de Medische Zending, de Malaria Eliminatie Taskforce en stichting Mulokot Kawemhakan, die de dorpsoudsten van Suriname en Frans-Guyana de situatie hebben voorgehouden. De Medische Zending zal voor enkele maanden, ervoor zorgen, dat  een malaria microscopist  in Kawemhakan komt om de sneltesten te kunnen controleren.

“We moeten snel actie ondernemen zodat het niet uit de hand loopt. Er zal ook huis-aan-huis voorlichting komen” legt Hiwat uit.  Enkele maanden geleden was te Pelelu Tepu, in Sipaliwini, ook een malaria uitbraak. Volgens Hiwat is dit nu helemaal onder controle. Het dorp heeft al langer dan een maand geen lokale besmettingen meer genoteerd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMalariaprogramma alert na importcase