vrijdag 22 januari 2021
24.4 C
Paramaribo
5 C
Amsterdam
3.5
(2)

Malariabesmettingen nemen weer toe

lees ook ...

Jaarlijkse herdenking Trefossa met hoogwaardigheidsbekleders...

De 105e geboortedag van de grote Surinaamse dichter Henri Frans de Ziel werd op 15 januari plechtig herdacht door de gelijknamige stichting. Henri Frans de Ziel met als pseudoniem Trefossa heeft een g...

De malariabesmettingen in Suriname nemen weer toe. Desondanks kan gesproken worden van een controleerbare situatie, omdat de maatregelen om malaria in te dammen wel effect hebben. De ontwikkeling wordt voortdurend in de gaten gehouden. Het land noteerde vorig jaar gemiddeld 30 procent meer lokale malariabesmettingen. In totaal zijn 132 nieuwe lokale gevallen geregistreerd. In 2019 was dat nog 95.

Er is juist bij de importgevallen sprake van een afname. Van 117 in 2019 naar negentig een jaar later. Het gaat hierbij om personen die ziek de grens met Suriname zijn overgestoken, zegt Hélène Hiwat, hoofd van het Malariaprogramma. Ze vermoedt dat de daling bij deze groep komt door de reisrestricties door de Covid-19-pandemie. Het zijn vooral goudzoekers die deze regels zouden overtreden.

Volgens Hiwat is de stijging van lokale malariabesmettingen te wijten aan de importgevallen. “Die hebben geleid tot nieuwe lokale overdracht van de ziekte door de aanwezige malariamuskiet.” De Medische Zending Primary Health Care is ook actief bij de bestrijding. In november is er voor de tweede keer een krutu belegd met het traditioneel gezag in het inheemse dorp Peleletepu om de aanpak voor het uitbannen van de ziekte te bespreken.

Suriname streeft ernaar om het nulpunt te bereiken, wat zal betekenen dat de ziekte is uitgebannen.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

-- Advertentie / TGX - 167802 --

meer Suriname

Akiemboto blijft toch nog assembleelid

Sergio Akiemboto, fractie...

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

B. Chotelall houdt verkoopdag

Invoering BTW januari 2022

Belastingwetten aangenomen in DNA

Suriname registreert 126ste coronadode

Waterkant krijgt nieuw aanzicht

Home Suriname Malariabesmettingen nemen weer toe