zaterdag 25 mei 2024
26 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
0
(0)

Malaria-vrije Suriname blijft waakzaam tegen importgevallen

lees ook ...

JIT onthult paspoortvervalsingsschandaal

Recent heeft het Justitieel Interventie Team (JIT) een significante arrestatie verricht met betrekking tot vermeende paspoortvervalsing. Een 49-jarige man van Chinese afkomst is gearresteerd op verden...

Het Malaria Programma doet op Wereldmalariadag, 25 april, een dringende oproep aan reizigers die zich hebben bevonden in de binnenlanden van Guyana, Frans-Guyana of Brazilië: laat u bij terugkeer direct testen op malaria, zelfs als u geen symptomen vertoont. Ondanks het succes van Suriname in de bestrijding van deze dodelijke ziekte, blijft het land waakzaam voor mogelijke importgevallen, aangezien malaria nog steeds voorkomt in de omringende buurlanden. 

Reizigers die de ziekte hebben opgelopen in genoemde gebieden worden onmiddellijk behandeld. Wereldwijd sterven nog steeds honderdduizenden mensen aan malaria, en daarom staat deze ziekte centraal op 25 april. Het thema van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in 2024 is “Versnelling van de strijd tegen malaria voor een rechtvaardigere wereld”.

Suriname heeft aanzienlijk succes geboekt in de uitroeiing van malaria, een bijzondere prestatie gezien het feit dat de ziekte tot 2005 wijdverspreid was in het binnenland, met name onder jonge kinderen en zwangere vrouwen. In 2023 werd Suriname voor de derde keer uitgeroepen tot Malariakampioen van Noord- en Zuid-Amerika door de PAHO.

Als er dit jaar geen nieuwe gevallen worden gemeld, zal Suriname een nieuwe mijlpaal bereiken: de WHO zal het land dan malariavrij verklaren, als derde land in de Amerika’s en als elfde land wereldwijd.
Reizigers kunnen zich laten testen op malaria bij verschillende locaties, waaronder TropClinic Geyersvlijt, TropClinic Anamoestraat, het Malarialab van het BOG, Medilab en MMC Nickerie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMalaria-vrije Suriname blijft waakzaam tegen importgevallen