Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

‘Malaria krutu’ in Pelelu Tepu

Geplaatst

op

Dsc 0146 768x512

In het dorp Pelelu Tepu in het district Sipaliwini is er dit jaar vanaf september 2020 een forse stijging van het aantal malariagevallen waargenomen. De Medische Zending (MZ) heeft daarom in samenwerking met het Malaria Programma van het Ministerie van Volksgezondheid een spoed krutu belegd in het dorp op vrijdag 2 oktober met de dorpskapitein, basia’s en de rangers van the Amazone Conservation Team (ACT).

De bedoeling van de krutu was om te bespreken hoe de malaria uitbraak in het dorp beheersbaar te maken. Directeur van MZ, Herman Jintie, heeft hierbij de kapitein gevraagd om na te gaan hoe hij samen met de bewoners van het dorp een bijdrage kan leveren hier aan. “Het beleid van MZ is om te voorkomen dat er malaria gevallen in het binnenland van Suriname zijn. De gemeenschap levert een bijdrage door zich aan de preventieve maatregelen te houden en bij klachten zich gelijk aan te melden voor screening en behandeling”, gaf de directeur aan. De Medische Zending heeft voor een periode van 3 maanden een microscopist op de polikliniek geplaatst, die ter plekke de screening en testing zal uitvoeren. De behandeling wordt volgens protocol gedaan door een Gezondheidszorg Assistent (GzA) in nauwe samenspraak met de arts.

Helene Hiwat, coördinator van het Malaria Programma van het Ministerie van Volksgezondheid zegt dat Suriname bijna malaria-vrij was en dat de eerste malaria-outbreak voor dit jaar op Palumeu door goede samenwerking met de gemeenschap in de kiem werd gesmoord. “Op dit moment hebben wij alleen op Pelelu Tepu en Apetina malaria gevallen, waarbij wij ook dezelfde samenwerking verwachten om Pelelu Tepu malaria-vrij te maken.”, zegt Hiwat. Zij vraagt de kapitein en de gemeenschap om mee te werken door aan zelfbescherming te doen (o.a. onder een klamboe te slapen) en deel te nemen aan de behandeling van de ziekte.

De dorpskapitein was dankbaar voor de nationale aandacht voor de malaria situatie op Tepu en beloofde de boodschap over te brengen aan de dorpelingen. – culturu.com

Reageer op dit bericht
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties


Advertentie

Suriname

Bekende Inpecteur Dennis Kolf heengegaan

Geplaatst

op

20201019 162440

De bekende  inspecteur van politie 1ste klasse Dennis Kolf is vanochtend heengegaan. Hij was waarnemend gewestelijk politiecommandant (GPK) van Saramacca. Vanmorgen werd door zijn huisgenoten ontdekt dat Inspecteur Kolf het tijdelijke met het eeuwige had verwisseld. Kolf was één van de 10 inspecteur die begin september zou worden bevorderd tot een naast hogere rang, maar de bevorderingen van deze Inspecteurs gingen om onduidelijke redenen niet door.

De groep inspecteurs zou op dinsdag 8 september 2020 worden bevorderd tot de rang van Hoofdinspecteur van politie. Een dag daarvoor kregen zij telefonisch het bericht dat de bevordering was aangehouden. Inspecteur Kolf die  zeer verheugd was dat hij zou worden bevorderd en van alle kanten  felicitaties kreeg, was erg teleurgesteld  en verbaasd dat het niet doorging.

Inspecteur Dennis Kolf heeft zich ook jaren lang ingezet als jeugdvoorlichter bij de afdeling jeugdzaken van het Korps Politie Suriname. Hij was bij velen bekend van de voorlichtingsfilmpjes op de televisie voor de jeugd, waarbij de cast ook door jongeren werd bezet en  die onder zijn leiding op een aantrekkelijke manier werden gepresenteerd. Inspecteur Kolf bereikte de leeftijd van 56 jaar. – culturu.com

Lees verder

Suriname

Poorten universiteit gesloten om onveilige COVID-19-situatie

Geplaatst

op

Adekus

Uit voorzorg heeft het personeel aangesloten bij de Werknemers Federatie Universiteit (WFU), vandaag besloten om tot nader order niet te werken. Het besluit is genomen, omdat de nodige voorzieningen nog niet zijn getroffen ter bestrijding van het coronavirus.

Suneel Soekhnandan, woordvoerder van de WFU, zegt dat uit voorzorg niet gewerkt wordt. Het universiteitsbestuur heeft afgelopen week nagelaten de WFU direct te informeren dat er besmettingen onder het personeel zijn. Deze gevallen zijn via een tip binnengekomen. Toen WFU de leiding hiermee confronteerde warden de gevallen bevestigd.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen