dinsdag 27 februari 2024
31 C
Paramaribo
4 C
Amsterdam
0
(0)

Makandra en SOFF: Lancering voor verbeterde weer- en klimaatwaarnemingen in Suriname

lees ook ...

Minister Nurmohamed inspecteert voortgang BSW-projecten tijd...

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) heeft een werkbezoek gebracht aan verschillende projecten van het directoraat Bouw- en Stedenbouwkundige Werken (BSW). Deze projecten omvatten voornam...

In een recente samenwerking tussen het ministerie van Openbare Werken (OW) van Suriname en het Koninklijke Nederlandse Meteorologisch Instituut (KNMI) worden belangrijke stappen gezet in de richting van klimaatmonitoring en vroegtijdige waarschuwingssystemen. Deze inspanningen omvatten de implementatie van het Makandra project en de Systematic Observations Financing Facility (SOFF).

Een belangrijke stakeholdersessie werd gehouden op 23 januari 2024 op het hoofdkantoor van Openbare Werken om de voortgang van deze projecten te bespreken. Het Makandra project, een kennisuitwisselingsinitiatief tussen de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) en KNMI, richt zich op het opzetten van een Early Warning System in Suriname. Dit project zal de kennis en vaardigheden van meteorologen en assistenten bij de MDS versterken en meer inzicht bieden in klimaatscenario’s en seizoenpatronen voor Suriname.

Belangrijke componenten van het project zijn de ontwikkeling van een dashboard voor weers- en klimaatinformatie en de samenwerking tussen de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Technische Universiteit Delft, MDS en KNMI. SOFF, een VN-fonds opgericht door de WMO, UNDP en UNEP, heeft als doel de dataverzameling en internationale uitwisseling van essentiële weer- en klimaatwaarnemingen te ondersteunen en te versnellen. Dit fonds speelt een cruciale rol in het Early Warnings for All Initiative van de VN.

SOFF zal landen helpen hun nationale hydromet-status te beoordelen en een plan te ontwikkelen om de Global Basic Observing Network (GBON) kloof te dichten. Suriname, als begunstigde van SOFF, ontvangt ondersteuning om aan GBON-normen te voldoen en verbeterde weersvoorspellingen en klimaatanalyses te verkrijgen. Het KNMI fungeert als peer-adviser voor Suriname, met de UNDP Suriname als uitvoerende entiteit.

Deze projecten zijn essentieel voor Suriname om betrouwbare weer- en klimaatwaarnemingen te garanderen, wat cruciaal is voor effectieve weersvoorspellingen, vroegtijdige waarschuwingen en klimaatinformatiediensten die levens, levensonderhoud en eigendommen kunnen beschermen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMakandra en SOFF: Lancering voor verbeterde weer- en klimaatwaarnemingen in Suriname