maandag 4 maart 2024
25 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
0
(0)

Macron wint nogmaals Franse verkiezingen

lees ook ...

De Franse president Macron heeft de verkiezingen in zijn land opnieuw gewonnen. Hij kreeg 58.55 procent van de stemmen. De opkomst was 72 procent, en daarmee het laagst sinds de presidentsverkiezingen van 1969. Ondertussen heeft  de extreem-rechtse Marine Le pen haar verlies met 41.45 procent van de stemmen geaccepteerd. Radicaal-linkse leider Jean-Luc Mélenchon met ruim 22 procent heeft  zich als derde gepositioneerd.

Le Pen sprak ook van een ‘eclatante overwinning’. Zij zegt dat haar partij Rassemblement National ‘de strijd niet op zal geven. Met deze historische uitslag zijn we in een excellente positie om een maximaal aantal volksvertegenwoordigers verkozen te krijgen.

Frankrijk  had zondag een historische verkiezingsdag. Nooit was de kans opeen extreem-rechtse president zo groot. Twintig jaar geleden(Jacques Chirac) werd de zittende president voor het laatst gekozen.

Macron staat voor velen symbool voor de scheidslijn tussen winnaars en verliezers van globalisering. Hij vertegenwoordigt in veel ogen het stedelijke, hoogopgeleide, rijke Frankrijk waarmee het goed gaat, en daarom zich weinig bekommerd om de minder fortuinlijke Fransen buiten de grote steden die hun levensomstandigheden voortdurend achteruit zien gaan. Men proeft zelfs minachting voor deze groep.

Le Pen beloofde de president van alle Fransen te willen zijn, hiermee inspelend op de gevoelens die er in de samenleving bestaan over Macron. Zij wil de Fransen behoeden voor alle gevaren van buiten – immigratie, economische concurrentie, Europese regelgeving.

Het ‘verscheurde’ Frankrijk zou zij weer één maken en beschermen. Macrons  riep op tot een open samenleving, verbonden met de wereld door vrijhandel en globalisering.

Een groot deel van de Franse kiezers maakte geen keuze vanuit hoop, maar vanuit vrees voor erger – een keuze tussen pest en cholera, zei men vaak in aanloop naar de verkiezingen. De vrees voor extreem-rechts wint het vaak van de haat tegen Macron en zijn beleid. Nu moet Macron een verscheurde Frankrijk verenigen.

‘Een historisch resultaat, een historische verantwoordelijkheid. Het is evident dat we heel snel moeten handelen om de Fransen te beschermen, om vooruitgang te boeken op het gebied van koopkracht.’ Dit zei de woordvoerder van de Franse regering Gabriel Attal.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameMacron wint nogmaals Franse verkiezingen