zondag 14 april 2024
25.4 C
Paramaribo
11.3 C
Amsterdam
3
(2)

Maak je reparatieplan: professioneel presteren en produceren

lees ook ...

ABOP, BEP en NDP betreuren mishandeling criticus Bennie Mira...

In een ongekende uiting van politieke solidariteit hebben verschillende Surinaamse politieke partijen, waaronder de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), de Broederschap en Eenheid in P...

Het leven is niet eenvoudig op dit moment in Suriname. Met name voor zij die niet aan stukje kapitaal of perceel kunnen komen om zelfredzaam te zijn, buiten een laag loon belast met maandelijkse woonlasten. Efu dyme no ben de, ati ben kan priti, maar daar kan het niet bij blijven. Vanmorgen las ik een verzuchting over die dagelijkse overlevingsstrijd van Gail Eyk op FaceBook en ik moest warempel een traantje wegpinken. Terwijl ik normaal nogal hard en onverstoorbaar ben…

Gail Eyk werd samen met Louis Vismale vorig jaar door Sranan Peyri uitgeroepen tot helden van het jaar 2022. Ze staan nog altijd op dat voetstuk want ze geven de zwaksten een stem en concrete hulp. Hoewel ik de zwaarte van hun werk meevoel, van hieruit een welgemeende blessi en power: Houdt moed! Met de reparatie gelden in aantocht is er juist ook voor jullie stichtingen een heel grote kans om professioneel te presteren en te produceren.

Deskundige project planning
Met jullie pure gouden harten en absoluut nodige, ingeschakelde deskundigheid zullen jullie de doelgroep- de zwaksten in de samenleving, blijvend kunnen helpen. Dus maak je productieve reparatie plan voor je doelgroep en dan komen jij Louis en jij Gail, en jullie respectieve kinderen en (toekomstige) kleinkinderen op de comfortabele plaats waar jullie horen om van daaruit jullie overduidelijke passie en missie verder uit te voeren. Mensen, werk aan die visie, werk zo aan ons aller toekomst. Zo zullen jullie zeer velen te HELPEN op structurele wijze. Ik zie het nu al voor me en het maakt me heel blij.

Bodemloze put
Want charitatief (liefdadigheids) werk is goed en mooi, maar het moet niet lijken op storten in een bodemloze put. Dan kunnen jullie en jullie sponsors uitgeput raken. Dus richt je niet alleen op nu en morgen, maar eveneens op overmorgen (=1 juli 2023) en schrijf je budget en plan voor reparatie: waarbij je professioneel gaat presteren en produceren. We citeerden Radio Tamara columnist Owen Venlo letterlijk met deze drie p’s: professioneel presteren en produceren. Venlo haalde ook een spreuk aan uit zijn vaders werkkamer en ik parafraseer: Niet wat je hebt, maakt je belangrijk maar wat je bent. Put er wat moed uit in deze tijd van grote materiele moeilijkheden en de daaruit voortvloeiende problemen. En laten wij dei dat kunnen de werkende welzijns-stichtingen steunen met onze deskundigheid.

Overheid
En nee, de overheid van Suriname is niet klaar voor dit reparatie proces, gelukkig gaan ze ook geen zeggenschap krijgen over het reparatie geld. Want toen deze regering aantrad heeft men Nederland duidelijk gemaakt dat zij geen last zouden krijgen van herstel betalingen die de Afro Surinamse bevolking eist vanwege de trans-Atlantische slavernij. Minister Albert Ramdin, mister sinister, pardon de minister van Alles en Nog wat, verklaarde dat toen duidelijk en slijmend.

Toen hij vernam dat Nederland wel bereid was om excuses aan te bieden en geld vrijkwam door bijvoorbeeld De Nederlandse Bank voor het slavernij verleden begon men gelijk te praten over de hele koloniale periode. Gelukkig zijn er prominente Afro Surrinaamse academici als Armand Zunder en Owen Venlo die gedocumenteerd aangeven dat je de periode van de transatlantische slavernij en de periode van contract arbeiders niet op een hoop mag gooien!

Illustratie: Richenel Piemoe

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnMaak je reparatieplan: professioneel presteren en produceren