maandag 24 juni 2024
26.6 C
Paramaribo
24.8 C
Amsterdam
0
(0)

LVV werkt aan productieverhoging

lees ook ...

Koopkrachtversterking voor landsdienaren tot december bevest...

De koopkrachtversterking van SRD 3.500 per maand voor landsdienaren zal tot en met december van dit jaar worden uitbetaald, bevestigt minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken. Deze ...

De vraag naar voedsel groeit sneller dan het aanbod, en Suriname heeft de mogelijkheid om een rol te spelen op dit gebied.  Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Prahlad Sewdien, zei desgevraagd voor aanvang van de Raad van Ministers (RvM) vergadering dat er beleid is uitgestippeld om de productie binnen de verschillende sectoren te verhogen.

LVV wil de rijstsector uitbreiden. De sector startte met ongeveer 18.000 hectare, ging naar 35.000 hectare en heeft de potentie om te groeien naar 40.000 hectare. Dit is afhankelijk van verschillende afspraken op regeringsniveau binnen de CARICOM. Minimale inspanning moet resulteren in maximale resultaten, waardoor de rijstsector een belangrijke bijdrage kan leveren aan de economie van Suriname.

De visserijsector maakt nu goede tijden door dankzij maatregelen. Volgens de bewindsman zijn er nu weinig klachten vanuit de sector. “Onze visserijsector is stabiel en we zien zelf een overschot aan vis. De enige zorgen die we horen, zijn gerelateerd aan de BTW”, zegt de minister.

Wel kampen wij met een kleine markt, en prijsdalingen bij aanbod, terwijl strenge regelgeving het exporteren naar internationale markten bemoeilijkt. Het ministerie werkt aan het in orde krijgen van de juiste faciliteiten om tegen eind van dit jaar vlot te kunnen exporteren. LVV werkt ook aan importvervanging, vooral in de vlees- en pluimveesector. Sewdien zei dat deze sectoren pas concurrerend kunnen worden wanneer de  prijs van grondstoffen daalt. Een verhoogde voedselproductie komt niet alleen Suriname, maar ook de regio ten goede, omdat twee derde van ons voedsel wordt geïmporteerd.

LVV-ministerie acht verbetering van de verwerking en afzet van landbouwproducten ook noodzakelijk. De juiste infrastructuur en faciliteiten moeten ervoor zorgen dat de producten niet alleen lokaal, maar ook internationaal kunnen concurreren.

Bron: Sun.sr

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLVV werkt aan productieverhoging