woensdag 29 maart 2023
26.5 C
Paramaribo
13.2 C
Amsterdam
0
(0)

LVV traint NPPO-inspecteurs in naleving fytosanitaire regels

lees ook ...

Werkgroep voor ontwikkeling Para geïnstalleerd

President Chandrikapersad Santokhi heeft op 23 maart een werkgroep geïnstalleerd om het district Para duurzaam en structureel te gaan ontwikkelen. Deze installatie heeft plaatsgevonden op het Kabinet ...

Om ziektes en plagen tegen te gaan, is in december 2019 vanuit de Europese Unie (EU) de nieuwe, strenge EU-wetgeving in werking getreden, voor landen die onder andere groenten en fruit exporteren naar de Europese lidstaten. Als gevolg van afgekeurde zendingen, is vanuit het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op 15 juli het besluit genomen om de export van boulanger, antroewa, peper en bitawiri voor drie maanden stop te zetten.

De tijdelijke opschorting van de exporten kwam vanwege het hoge aantal afgekeurde zendingen, die met quarantaine plagen in de EU werden onderschept. Door het ministerie van LVV, in samenwerking met zijn afdeling National Plant Protection Organization (NPPO), is vanuit het actieplan het initiatief genomen om inspecteurs en aankomende inspecteurs op te leiden tot NPPO-inspecteurs.

De internationale fytosanitaire consultant, dr. Jeffrey Jones, heeft een tweetal trainingen verzorgd aan hen. De eerste training ging over de biologie van de quarantaine plaagorganismen, terwijl de tweede training handelde over de uitvoering van officiële controles door de fytosanitaire dienst.

Op  4 oktober hebben de eerste 23 NPPO- inspecteurs hun certificaat in ontvangst genomen in het Prakwaki’ Botanical Garden. Hiermee is er een aantoonbare stap neergezet om de groenten exporten naar de EU weer mogelijk te maken.

De deelnemers zijn getraind in officiële procedures, zoals fytosanitaire inspecties, export certificering, het invullen van fytosanitaire certificaten, het bemonsteren van zendingen, de noodzaak van procedures over verificatie en traceerbaarheid, auditen, en documentatie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLVV traint NPPO-inspecteurs in naleving fytosanitaire regels