woensdag 6 december 2023
23.9 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
0
(0)

LVV ondersteunt senioren en jeugd op Wereldvoedseldag

lees ook ...

President Santokhi leidt Surinaamse delegatie naar COP28 in ...

Een delegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi zal van 30 november tot en met 1 december deelnemen aan de 28ste Klimaatconferentie van de Verenigde Naties (COP28) in Dubai, Verenig...

Jaarlijks wordt op 16 oktober wereldwijd Wereldvoedseldag gevierd. Op deze dag roept de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) op tot aandacht voor wereldwijde voedselzekerheid. Dit jaar staat de speciale dag onder het thema: “Water is life, water is food. Leave no one behind,” gericht op de vitale rol van water in het leven op aarde en als basis voor ons voedsel.

In Suriname draagt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de verantwoordelijkheid voor de agrarische sector en daarmee voor het waarborgen van voedselzekerheid en voedselveiligheid. Het is hun taak om de voorwaarden te creëren waaronder niet alleen boeren, maar ook gezinnen kunnen deelnemen aan agrarische activiteiten.

Het ministerie organiseert jaarlijks verschillende activiteiten in het kader van Wereldvoedseldag. Dit jaar bezocht LVV-minister Parmanand Sewdien eerst het LVV-ressortkantoor Wanica-A. Tijdens een rondleiding in de tuin werd hij geïnformeerd door ressortleider Krishan Rambarse over de gang van zaken daar. Opvallend was de netheid en uitgebreide voorraad aan plantmateriaal op dit LVV-ressortkantoor.

Vervolgens ging de delegatie naar de senioren van Stichting Kibri Mi, waar groenten en fruit werden overhandigd. Ook de leerlingen en leerkrachten van O.S. Middenpad Kwatta werden dit jaar betrokken bij de herdenking van Wereldvoedseldag. De enthousiaste leerlingen werden verwend met fruit, plantmateriaal en schaduwgaas. Samen met de minister werd het plantmateriaal in de grond gezet.

LVV-medewerkers zullen vervolgens een plantenkas met het geschonken schaduwgaas plaatsen en samen met de leerlingen de tuin beplanten met groenten en fruit. Schaduwgaas biedt UV-bescherming voor planten, verbetert de ventilatie, vermindert de waterbehoefte en helpt de temperaturen te matigen.

Het wordt voornamelijk gebruikt om de hoeveelheid zonlicht en warmte die de planten krijgen te verminderen. Dit helpt hittestress tijdens de zonnige en hete maanden te verminderen, zoals het huidige grote droge seizoen in Suriname.

“Water is van cruciaal belang voor de agrarische bedrijfsvoering,” zei minister Sewdien ingaand op het thema van Wereldvoedseldag, waarbij het belang van water centraal staat. De klimaatverandering heeft grote schade toegebracht aan de agrarische sector wereldwijd. Water is een van de belangrijkste productiefactoren in de landbouw en goed en voldoende water is daarom essentieel. Werken aan goed waterbeheer mag door agrariërs daarom niet langer onderschat worden.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLVV ondersteunt senioren en jeugd op Wereldvoedseldag