zondag 14 april 2024
24.7 C
Paramaribo
11.8 C
Amsterdam
3
(4)

Luchtverkeersleiders trekken aan de bel; ILS-systeem defect

lees ook ...

Het Instrument Landing systeem (ILS), waarmee luchtvaartuigen tijdens slecht zicht veiligere landingen kunnen maken op de Johan Adolf Pengelluchthaven, is sinds 6 februari 2023 defect. Dit brengt ons terug naar 7 juni 1989 waar het defect was en jammer genoeg 178 mensen om het leven kwamen bij een vliegtuigongeluk van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM).

Daarnaast is de ZY-VOR, één van de navigatiesystemen, waarmee de luchtverkeersleiders vliegtuigen uit elkaar houden al langer dan een jaar defect. Dit met alle gevaren van dien, waarschuwen de luchtverkeersleiders verenigd in de Suriname Air Traffic Controllers Association (Satca). Deze zaken worden herhaaldelijk en al langer dan een jaar gerapporteerd aan het ministerie Transport, Communicatie en Toerisme, waarbij er tot heden geen concrete en zichtbare acties zijn ondernomen.

Doordat er momenteel minder opties zijn om vliegtuigen zo goed mogelijk te kunnen begeleiden, neemt de werkdruk op de luchtverkeersleiders al een poos toe. Deze werkomstandigheden en het steeds doen vertragen van een betere remuneratie voor de luchtverkeersleiders hebben ertoe geleid dat gekwalificeerd personeel is weggetrokken en er van een extreme onderbezetting sprake is.

Door het defect raken van het ILS en de VOR en de extreme onderbezetting is het te verwachten dat er binnenkort enorme vertragingen, annuleringen en omleidingen van het vliegende verkeer zullen plaatsvinden. Er is verder geen zicht op wanneer deze systemen in orde zullen zijn.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLuchtverkeersleiders trekken aan de bel; ILS-systeem defect