vrijdag 19 april 2024
27 C
Paramaribo
7.5 C
Amsterdam
0
(0)

Luchtmacht in Suriname weer operationeel met eigen helikopters

lees ook ...

Leerkrachten binnenland kunnen niet naar hun post

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft ook deze keer niet voldaan aan betalingsverplichtingen. De vervoerders weigeren daarom hun diensten te verlenen. Leerkrachten die naar hun pos...

Op vliegveld Zorg en Hoop zijn woensdag drie Chetak helikopters van het Nationaal Leger (NL) na een grote onderhoudsbeurt officieel weer in gebruik genomen. Met de helikopters kan de Surinaamse Luchtmacht (Luma) weer mobiel zijn in de lucht. “Er zijn hele strikte veiligheidsregels in de luchtvaart die we ook in acht nemen. Voor ons is het belangrijk dat we onze heli’s weer operationeel hebben, zodat wij het beleidsplan van defensie kunnen uitvoeren en de samenleving dienen,” zei minister Krishna Mathoera van Defensie.

De drie helikopters waren langer dan een jaar aan de grond. Door de Covid-pandemie en de daarmee gepaard gaande reisbeperkingen, konden er geen specialisten eerder vanuit India overkomen om de heli’s te repareren. Van een aantal moesten de onderdelen worden vervangen. “Door de mobiliteit in de lucht kunnen wij eindelijk weer verkenningen uitvoeren en Suriname beschermen. Ook kunnen we andere ministeries ondersteunen,” somde zij enkele werkzaamheden op.

De drie Chetak helikopters werden aangeschaft in 2009 en in 2015 in gebruik genomen. De financiering kwam uit de kredietlijn van India. In 2019 is er een onderhoudscontract getekend met de leverancier, het Indiaas bedrijf Hindustan Aeronautics Limited (HAL).

Er zijn daarbij afspraken gemaakt om de helikopters periodiek na een aantal vlieguren te onderwerpen aan een onderhoudsbeurt en inspectie. Dit was de tweede grote onderhoudsbeurt waaraan zowel technici van de HAL en Luchtmacht hebben samengewerkt.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLuchtmacht in Suriname weer operationeel met eigen helikopters