Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Lucht geklaard tussen vicepresident Brunswijk en Dagblad Suriname

Geplaatst

op

Lucht Geklaard

De lucht is geklaard tussen vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk en Dagblad Suriname. Er is vandaag in zeer ontspannen sfeer een gesprek geweest tussen president Chan Santokhi, vp Ronnie Brunswijk, directeur Faried Pierkhan van Dagblad Suriname en de cartoonist Reinier Asmoredjo. De directeur en de cartoonist hebben hun welgemeende verontschuldigingen naar de vp nogmaals uitgesproken en het geheel is in een gelaten sfeer besproken.

De vp gaf aan dat de consequenties duidelijk zijn. Hij merkte echter op dat de Surinaamse natie dit voorval kan gebruiken als kans om dichter naar elkaar toe te groeien. “Wat belangrijk is om te kijken naar wat ons bindt, in plaats naar wat ons scheidt,” zei Brunswijk. De vp riep de totale Surinaamse samenleving op om de lessen hieruit te leren en verder als een Suriname door te gaan.

Kunstenaar Asmoredjo maakte gelijk gebruik van de gelegenheid om de president en de vp een kunstwerk aan te bieden. Het kunstwerk van de president heet ‘Hossel moeje’, terwijl die van vp Brunswijk de naam ‘Les’peki uma’ draagt.

Culturu.com

13 Reacties
13 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zwartje
dinsdag 1 september 2020 01:06

Goed zo. Weer een probleem opgelost zoals het moet.

Steven
dinsdag 1 september 2020 05:03

Goed zo..als volwassen mensen en met respect met elkaar om gaan..

Moje
dinsdag 1 september 2020 05:58

Prachtig. Mooi voorbeeld. Vergeven en verder gaan. Geen haat neer en zo zijn wij wan pipel

Rodrika
dinsdag 1 september 2020 07:50

Er is niets te vergeven, maar het is nu wel duidelijke dat er in Suriname geen pers vrijheid is.
In elk land ter wereld mag je als tekenaar cartoons maken, alleen hier niet ha ha.
Dus moet meneer de tekenaar ook goed opletten of hij met zijn cartoons geen ego-tjes raakt.
Het blijven hier kleine kinderen, niet te geloven.
Hou mijn hart vast voor het volgende opstootje.

Kwasi
dinsdag 1 september 2020 12:35

Is het ontslag van de cartoonist ook terug gedraaid ?

Sampi
dinsdag 1 september 2020 14:22

vroeger zijn er ook journalisten gedood in Suriname. en als je nu nog niet kan zeggen wat je vind dan kunnen we de pers stoppen. schrijven wat je wilt kan maar is wie het schrijft en dit komt van iemand die dicht bij Shantoki staat dus is het bijna shantoki tehen brunswijk, dat maakt het moeilijk.

Drs.Ir.Ph.D Rabin Gangadin
dinsdag 1 september 2020 16:22

Het wordt hoog tijd dat het einde van het bestaan van DB wordt ingeluid omdat het de redactie aan karaktervastheid, courage en lef ontbreekt. Suriname heeft al zo weinig schapen en de enkele die er wel zijn, presteren ook nog eens mak te zijn.

Rama
dinsdag 1 september 2020 16:34

O o die Brunswijk, wat is het toch een kind.
En dat zit in de regering, hoe is het mogelijk.
Onopgeleide crimineel, met heel veel vreselijke dingen achter zijn naam,
is geraakt door een cartoon.
Waarom zit daar niet een eerlijk goed mens met een passende opleidng op die plek.
Triest, hoe komen we toch van dat uitschot of.
Bouterse is al oud, die gaat eerdaags wel dood, maar Brunswijk is veel jonger.

Rover
dinsdag 1 september 2020 16:54

Ai tok Rama a mang doe omen misdaad in het verleden ala sma vergiet dat en now wang cartoon da a mang kwets?
Fav de sma libi sa a mang kwets in a verlede fav de sma dat nooit de mang no berecht a mang ma ja saranag boi ie bigi

Tania
dinsdag 1 september 2020 18:44

Men zegt dat “een aantal mensen uit de hedendaagse politiek een karikatuur van zichzelf maakt. Maar dat geeft anderen niet het recht om ze als apen of andere niet welgevallige dieren te portretteren. Grappig bedoeld? Nee een bewuste daad om te krenken. Niemand wil als domme aap of vies varken worden afgebeeld. Dus kom mij niet vertellen dat het onschuldig, leukig en jolig bedoeld is. Afrikanen, zwarte sporters in Europa en zwarte Amerikanen worden vaker op deze manier in kranten of door anonieme lafaards op het internet afgebeeld. En vergeet de apen-geluiden tegen zwarte spelers bij voetbal wedstrijden niet of… Lees verder »

Tania
dinsdag 1 september 2020 18:49

De Deense cartoonist Kurt Westergaard die jaren geleden van Mohammed voor Moslims beledigende tekeningen had gemaakt wist wat de consequenties zouden zijn na publicatie ervan. Een Amsterdamse cartoonist met de schuilnaam Gregorius Nekschot maakte omstreeks dezelfde periode ook anti Islam cartoons. Ook die wist dat hij fout zat. Maar zogenaamd was hij zijn recht op vrije meningsuiting aan het uitoefenen. Beiden cartoonisten wisten dat het hun baan en ook hun leven kon kosten. Vanwege de negatieve publiciteit die dit voortbrengt deden zij het toch. Immers zulke rechtspopulistisch/racistische daden leveren in Europa veel publiciteit op wat kan resulteren in grotere verkoopcijfers… Lees verder »

Tania
dinsdag 1 september 2020 18:52

Faried Pierkhan eigenaar en redacteur van Dagblad Suriname deed alsof Asmoredjo op eigen houtje opereert. En ontsloeg daarom Asmoredjo. Dat was laf van Pierkhan en dit was ook niet de eerste keer dat hij zijn blunders van zich af schoof. Voordat een krant wordt gedrukt bekijkt de hoofd redacteur (Faried Pierkhan) altijd alle artikelen, foto’s en tekeningen en doet aanpassingen of niet. In een interview beweerde Pierkhan dat de cartoon hem was ontgaan. Maar dat hij Asmoredjo “een ervaren medewerker vertrouwde”. Kijk, een laffe verkapte beschuldiging na Asmoredjo’ s ontslag. Het is onmogelijk dat Pierkhan de gewraakte cartoon niet had… Lees verder »

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Tania
Tania
dinsdag 1 september 2020 18:52

Nadat hij zijn uitleg gegeven had over de bedoeling van zijn cartoon, “was het voor eenieder duidelijk dat het allesbehalve racistisch bedoeld was”. Dat zegt Asmoredjo nadat hij tot zijn nek in de shit zat? Dat zou een ieder in zijn situatie ook zeggen. En er zijn mensen die Brunswijk’s twijfelachtige daden uit het verleden erbij halen en dan zeggen dat die erger zijn dan de spotprent van Asmoredjo. Dit is geen goede vergelijking. “De ene kwade daad maak je niet ongedaan met een andere” (Mahatma Gandie). Brunswijk krijgt zijn straf nog, maar dat doe je niet door kleinzielig en… Lees verder »

Laatst bewerkt op 1 maand geleden door Tania


Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen