maandag 30 januari 2023
23.3 C
Paramaribo
7.9 C
Amsterdam
4.5
(2)

Louis Doedel, strijder en martelaar voor arbeidersrechten

lees ook ...

More than 500 people receive glasses thanks to Lions clubs a...

More than 500 individuals with impairments who recently underwent a professional eye examination require glasses. Following the execution of their first Vision Project for 2023 in Paramaribo, Wanica, ...

Nazaten van Louis Doedel en andere activisten  zullen het onlangs door Nederland vrijgegeven medische uit ’s Lands Psychiatrische Inrichting, digitaal publiceren, zodat bekend wordt wat de enige psychiater toentertijd in de kolonie Suriname in opdracht van het Nederlands koloniaal bestuur met Doedel heeft gedaan. Op 17 juni 1931 hield Louis Doedel, als voorzitter van de Surinaamse Volksbond, een grote bijeenkomst in Paramaribo met honderden arbeiders en werklozen, vrouwen en mannen. Voor het eerst in de Surinaamse geschiedenis kwam een massa mensen op straat in een protestmars, een hongeroproer eigenlijk, want ook in Su was de financiële wereldcrisis van toen, letterlijk moordend.

Leider van het protest is de charismatische idealist Doedel, die zes daaropvolgende jaren constant initiatieven ontplooit om aan werkloosheid, armoede en honger in Su een eind te maken. Hij werd daarmee de grondlegger van de Surinaamse vakbeweging. Nederland, als koloniale baas van het verpauperde, uitgebuite Suriname, onderdrukte het massale verzoek om hulp. De leider, Louis Doedel werd, zogenaamd voor observatie in ’s Lands Psychiatrische opgenomen op 28 mei 1937. Wat gebeurde daar met Louis Doedel die er levenslang opgesloten bleef en 43 jaar later overleed?

Louis Doedel, die geboren werd op 26 juli 1905, te Paramaribo, was een integere leider, een onvermoeibare, strijdbare man, die tenslotte duizenden mensen verenigde en meekreeg met zijn oprechte woorden en initiatieven om honger te stillen en werkgelegenheid te scheppen. In de psychiatrische inrichting, waar hij was opgesloten sinds zijn 32ste jaar, mocht hij alleen ’s  zondags bezoek krijgen van zijn moeder, die hem wekelijks trouw bezocht tot ze stierf in 1966. Uit angst voor represailles blijkbaar, heeft niemand van zijn medestrijders of volgelingen pogingen gedaan hem op te zoeken of te strijden voor zijn vrijlating, hij werd vergeten… Toen Statenvoorzitter Emile Wijntuin in 1973 ontdekte dat Louis Doedel nog leefde en hem opzocht , was de voormalige, inspirerende leider, toen 68 jaar, geestelijk en lichamelijk een wrak.

Onvergetelijke strijd

Met het grootste respect hadden Louis Doedel en zijn medestrijders steeds het koloniaal bestuur tussen 1931 en 1937 benaderd en aangeschreven en diverse voorstellen gedaan om een einde aan de zware sociaal- economische crisis in Su te maken. Vrijwel de hele bevolking werd geteisterd door werkloosheid, honger, armoede, ziekten en zeer slechte woonomstandigheden. Jammer genoeg heeft Doedel, vanwege zijn opsluiting,  niet kunnen meemaken dat twee van zijn voorstellen vlak daarna werden uitgevoerd; aan arme schoolkinderen werd gratis voeding verstrekt en de ‘s Lands Loterij werd opgericht om bejaarden en gehandicapten werk te geven als lotenverkopers. Beide projekten hebben tientallen jaren hun nut bewezen.  Doedels eerder gestichte, druk bezochte gaarkeukens, met door particulieren gesubsidieerde voeding en werkgelegenheid in de landbouw en goudwinning bleken bij gebrek aan steun van het gouvernement geen lang leven beschoren.

In januari 1980 overleed Louis Doedel, 75 jaar oud. Assembleelid Henk Herrenberg, zorgde ervoor dat hij een waardige begrafenis kreeg die alleen werd bezocht door enkele naaste familieleden en verder Herrenberg en Wijntuin voornoemd en de socialistische journalist Bram Behr (gestorven 8 december 1982) compleet met een rode vlag. Jonge artiesten componeerden later dat jaar het lied: Louis Doedel, wan dya dya Srananman. Zijn achternicht, journalist Nina Jurna maakte in 1999 een documentaire over hem, waarin een aantal mensen getuigden over Louis Doedels’ leven en de strijd in die koloniale tijd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

7 REACTIES

7 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLouis Doedel, strijder en martelaar voor arbeidersrechten