donderdag 23 maart 2023
28.3 C
Paramaribo
11 C
Amsterdam
4.3
(3)

Louis Doedel geëerd door grootste Nederlandse vakbond

lees ook ...

VSB adviseert geen bedrijfssluiting tijdens protestacties 24...

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft haar leden geadviseerd om de bedrijven niet te sluiten tijdens de geplande protestacties op 24 maart 2023. Activisten hebben opgeroepen tot de sluitin...

Louis Doedel is door de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), de grootste Nederlandse vakbond, geëerd. Een nieuwe zaal in het regionale vakbondshuis in Amsterdam is maandag naar hem vernoemd. De zaal werd door FNV-voorzitter Tuur Elzinga geopend op de geboortedag van Doedel (1905-1980). Dit is gebeurd in bijzijn van enkele familieleden van Doedel. Er werd stilgestaan bij de in vergetelheid geraakte vakbondsleider van de Surinaamse Volksbond.

FNV heeft diverse vergaderzalen op locaties vernoemd naar nationale en internationale vakbondshelden die soms hun vakbondswerk met de dood hebben moeten bekopen. “Wij eren mannen en vrouwen die wereldwijd opkomen – of zijn gekomen – voor emancipatie, zeggenschap en betere werkomstandigheden,” zei voorzitter Elzinga.

Doedel kwam tijdens de crisisperiode in de jaren dertig in Suriname op voor de werklozen en de kleine boeren. Zijn demonstraties en protestacties werden door het koloniaal bewind als bedreigend ervaren. Toen Doedel in mei 1937 gouverneur Kielstra een petitie wilde aanbieden om aandacht te vragen voor de armzalige positie van de werkeloze Surinamers arbeiders, werd hij gearresteerd.

Door de verstrekkende bevoegdheden van de gouverneur werd hij ‘gek’ verklaard en zonder vorm van proces opgesloten in de psychiatrische inrichting Wolfenbuttel, die nu Psychiatrisch Centrum Suriname heet. Hij stierf daar 43 jaar later op 75-jarige leeftijd. Zijn medisch dossier kwam pas dit jaar, op 18 februari 2021, boven water. Tijdens de opening werd stilgestaan bij deze inspirerende, maar veelal vergeten vakbondsman, activist en journalist die aan de basis stond van de vakbeweging in Suriname.

“Vele zalen zijn inmiddels vernoemd naar deze dappere mannen en vrouwen; van stratenmaker Willem Kraan tot diamantslijper Henri Polak. Van naaister Febe Elizabeth Velásquez uit El Salvador tot basisschoolleraar Farzad Kamangar uit Iraans Koerdistan. Louis Doedel krijgt nu een terechte plaats tussen de vakbondsmensen die een eerbetoon verdienen,” zei FNV-voorzitter Elzinga.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLouis Doedel geëerd door grootste Nederlandse vakbond