Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Loontrekkers in Suriname worden zwaar geraakt met solidariteitsheffing

Geplaatst

op

Robby Berenstein

C-47 heeft grote moeite met de aanpak van de regering over de aangekondigde solidariteitsheffing, omdat er geen overleg is geweest met de vakbeweging. In een brief aan president Chan Santokhi schrijft C-47-voorzitter Robby Berenstein dat er met de vorige regering afspraken waren gemaakt over de aanpassing van de belastingschijven. Er is eerder deze week nog overleg geweest tussen C-47 en de vakorganisaties over deze kwestie.

De vakorganisatie is zich volledig bewust van de zeer precaire situatie van staatsfinanciën die deze regering heeft overgenomen en dat er acuut maatregelen genomen dienen te worden. C-47 staat voor honderd procent achter het principe dat de breedste schouders de zwaarste lasten moeten dragen. Echter met de verhoging van de twee hoogste tariefschijven van de Wet Loon/Inkomstenbelasting worden de echte breedste schouders, die te vinden zijn in de verschillende kapitaalsgroepen, ongemoeid gelaten. Onder andere hierdoor zal deze wet niet het gewenste effect sorteren, integendeel, zal deze de reeds zwaar aangetaste koopkracht van de werknemers verder doen eroderen.

Werknemers hebben volgens de vakcentrale absoluut geen probleem om de nodige offers te brengen, in tegendeel vinden ze het in deze situatie noodzakelijk. Echter met het kiezen van de solidariteitsheffing als middel om de financiële huishouding op orde te brengen worden de loontrekkers wederom onevenredig zwaar geraakt.

Vanaf 2015 is de vakbeweging bezig met de vorige regering  om structureel wijziging te brengen in het voor de loontrekkers onrechtvaardig belastingsysteem. Deze schijven en tarieven zijn nog steeds niet gewijzigd. 

Culturu.com

2 Reacties
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Zwartje
woensdag 5 augustus 2020 18:47

Gewoon doorvoeren. Ze moeten niet zeuren. Tegen Bouta werd nooit gezeurd, die deed wat hij wilde zonder dat hun bek openging. Goed zo regering Santokhi!

EEN SURINAMER
woensdag 5 augustus 2020 23:59

Ai. Niet zeuren nee. Er moeten gewoonweg beslissingen doorgevoerd worden en natuurlijk is het niet altijd even gunstig voor een ieder maar je kan niet iedere burger gaan pleasen. Dat gaat niet mensen. Er moeten knopen doorgehakt worden. Zo simpel is het om het land te redden want jullie zijn al platzak. En geef de nieuwe regering de tijd om de dingen op een rijtje te zetten want de chaos is compleet en de dingen zijn niet meteen opgelost. Dat is toch logisch. Aub surinaams volk. Tik a mang rustig. Want als 2/3 van het volk zijn gezonde verstand in… Lees verder »Advertentie

Suriname

Wisselkoers voor US$ wordt SRD 14

Geplaatst

op

Amerikaanse Dollar

Op zeer kort termijn zal de unificatie van de wisselkoers door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) plaatsvinden. De koers voor de US$ zal rond de SRD 14 komen te liggen. Het bedrag van SRD 7.52 voor de US-dollar dat nu wordt gehanteerd is niet realistisch, beweren president Chan Santokhi en minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning. Deze informatie hebben zij gisteren aan De Nationale Assemblee voorgehouden.

Verder is gezegd dat de waardevermindering van de SRD onafwendbaar is. De US$-koers ligt nu rond de SRD 18. De US$ en euro worden opgekocht voor SRD 15.50.  Tijdens de vergadering hebben zowel Santokhi als Achaibersing benadrukt welke financiële puinhoop is overgenomen van de regering-Bouterse.

“Hoe meer zaken zichtbaar worden, is het duidelijk dat er op zijn zachts gezegd sprake is van een financieel wanbeleid in de afgelopen periode,” zei de president. Het land is niet in staat zijn schulden te betalen en minister Achaibersing schaamt zich hiervoor.

Per eind juni 2020 bedroeg de staatsschuld US$ 4,1 miljard, zei de regeringsleider. Hij heeft het parlement duidelijk gemaakt dat er veel schulden zijn afgesloten tegen weerzinwekkende voorwaarden. Er moet zelfs meer dan 13 procent per jaar worden betaald.

De inkomsten uit de olie- en de goudsector worden geïnd ten gunste van de schuldeisers. De staat heeft aan belastinginkomsten van US$ 33 miljard gekregen, terwijl de overige inkomsten rond de SRD 11,8 miljard liggen.

Culturu.com

Lees verder

Suriname

Surinaamse regering evalueert ontwikkelingen normalisatie vandaag

Geplaatst

op

President Chan Santokhi. Dna

De regering vergadert vandaag wederom met het COVID Managementteam en het Outbreak Managementteam om de ontwikkelingen in verband met de normalisatie te evalueren. Dit zei president Chan Santokhi gisteren in het parlement. Volgens de regeringsleider zullen er beslissingen genomen moeten worden, waarbij afhankelijk van de epidemiologische ontwikkelingen, de keuze moet worden gemaakt tussen het voortzetten van het proces tot normalisatie met uitbreiding van de protocollen of het terugdraaien van enkele protocollen.

Het staatshoofd zei verder dat ook het beheersen van de COVID-19-verspreiding in Suriname, een prioriteitsgebied is binnen de urgentiefase. In de samenleving was er grote behoefte aan normalisatie en die fase is recent ingegaan. Het proces van normalisatie is ingezet op basis van dialoog, consensus en wederzijds begrip tussen alle betrokken partijen.

In samenwerking met de betrokken marktpartijen heeft het ministerie van Volksgezondheid protocollen ontwikkeld. Momenteel wordt een daling in het aantal COVID-19-gevallen waargenomen. Dit betekent volgens de president, dat de maatregelen die de regering heeft genomen op basis van overleg en dialoog, en ook het beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de burgers, hebben gewerkt.

Volgens de COVID-19-website waren er gisteren 20 gevallen van besmetting en is het aantal actieve coronagevallen gedaald van 416 naar 315. Er viel gisteren wel een dode te betreuren. Het sterftecijfer is gestegen naar 96. Opvallend is ook het aantal personen dat in een dag hersteld is verklaard. Dit aantal bedroeg gisteren 120.

Culturu.com

Lees verder

Meest gelezen