vrijdag 1 december 2023
31.5 C
Paramaribo
0.5 C
Amsterdam
5
(1)

Levenswijze, scholing en gevaren Menonieten in Suriname (3)

lees ook ...

NPS eert Henck Arron met kranslegging bij standbeeld in Para...

Zaterdagmiddag heeft de Nationale Partij Suriname (NPS) een eerbetoon gebracht aan Henck Arron, voormalig voorzitter van de NPS en een van de strijders voor de onafhankelijkheid van Suriname. Bij het ...

De Mennonieten hebben een zeer streng geloof met verbod op gebruik van alcohol en tabak en zeker ook drugs. Verder hebben de meesten onder hun verschillende richtingen een verbod op onderwijs dat verder gaat dan de basisschool. Hun basisschoollessen worden gegeven in hun eigen taal, een soort Duits dialect, dat alleen door hun wordt verstaan. In Engels of Spaans geven zij als tweede taal les afhankelijk van in welk land zij zijn neergestreken.

Eigen scholen
De Mennonieten kinderen worden geschoold in een groot lokaal, waar van de eerste tot en met zesde klas onderwezen wordt in schrijven, rekenen, Engels, Bijbelstudie en godsdienstig gezang. Tussen 18 en 22 jaar moeten ze trouwen en een groot gezin stichten. Handenarbeid en huisnijverheid wordt serieus thuis en op school geleerd maar verder niets. Aardrijkskunde, geschiedenis, biologie en natuurkunde kennen zij totaal niet, ze vinden dat ijdel, werelds en overbodig. Er zijn modernere groepen Mennonieten die beperkt voortgezet onderwijs hebben en ze hebben een kleine universiteit voor geneeskunde. Maar de meeste mennonieten worden onderwezen voor een sober boeren bestaan.

Geld verdienen en uitsparen
Mennonieten verbouwen alles van hun eigen voedsel en omdat zij aan gemechaniseerde grootlandbouw doen en grootschalige veeteelt, verkopen zij zonder tussenhandel de rest.
Op hun farmersmarkets in de VS verkopen zij eieren, kaas, boter, melk, fruit, fruitaarten en brood. Ze verkopen ook koeien en varkens. In Canada en Noord Amerika verbouwen zij graan, die ze in hun eigen molens tot blom vermalen. Verder mais en soya.
Ze kopen alleen het hoognodige. Vrouwen vervaardigen de kleren van het huisgezin , lange jurken en schorten voor meisjes. Voor mannen lange broeken voor zondag met overhemden en voor het dagelijkse boerenwerk tuinbroeken. Vrouwen mogen hun haar nooit knippen en moeten het met haarpennen en gespen onder hun hoofdeksel zetten. Radio, tv en internet en zelfs electriciteit is bij de fanatiekste groepn verboden en bij andere weinig aanwezig.

Milieu gevaar
Groepen als de Mennonieten doen aan kaalkap van het regenwoud en planten grote arealen voedsel, veevoer en fruitgewassen. Op de kustvlakte of savanna, waar bos staat op verlaten plantages zou dat als het ware geen probleem zijn. Maar het eeuwenoude regenwoud leegkappen voor grootscheepse landbouw en veeteelt brengt een totale verstoring van de kostbare planten en dieren, alsook van het zuurstof poducerende, waterrijke bos. Watervoorraden worden uitgeput door het pompen. Verder vernietigd door het bespuiten van de arealen het landbouwgif.

Mislopen Carbon Credits

Guyana heeft het wat milieu betreft veel beter aangepakt. Niet Govermentele Organisaties en de regering daar hebben gezorgd dat ze hun bos beschermen en na jarenlange voorbereiding krijgen ze hier honderd duizenden Euro’s voor uit Europa (Carbon Credits). Bovendien hebben ze geen zin in gevaar van een tweede Jonestown massacre, zoals 45 jaar geleden.
In Suriname hebben de verschillende NGO’s die groene, milieuvriendelijke ontwikkeling bevorderen altijd erop gewezen dat Surinames rijkdom in het behoud van onze bossen en onze schone watervoorraden ligt alsmede ons multicultureel volk.

Milieu beleid
Zelfs de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft er afgelopen week opgewezen dat als we maar buitenlanders toelaten onze bossen kaal te kappen, we onze positie verliezen als groenste land ter wereld. Terwijl als we een beleid hebben van bosbehoud en een land met HFLD, High Forestation, Low Deforestation, kan dat ons 500 miljoen US dollars per jaar opleveren, aldus de VSB.
Ook kan Suriname zelf een behoorlijke bos-industrie ontwikkelen met zelf bewerkt hout, meubels, palmvezel en rietproducten, natuur theeën en medicijnen, oliën en noten.

President Luis ’Lula da Silva van Brazilië heeft altijd een sociaal beleid gevoerd en een beleid dat gericht is op het behouden van bossen met de inheemse stammen die daar duurzaam gebruik van maken. De Mennonieten hebben geen kans om zich in Brazilië te vestigen, Guyana of Frans Guyana, daarom komen ze naar Suriname, dat alleen met de mond beleid een goed milieubeleid te willen voeren.(Sranan Peyri)

Drugscriminaliteit Mennonieten
Vanuit het gezaghebbende InSight Crime april 2023 blijkt een handvol Mennonieten innige kontakten te hebben met het Juares (drugs) kartel in Mexico. Vanaf de jaren eind 1970 hebben enkele Mennonieten vaker marihuana vervoerd van Mexico naar Amerika en naar Canada. Soms hadden zij de kilo’s verstopt in hun kazen of hun wagenwielen. Sinds ongeveer het jaar 2000 hebben de drugscriminelen onder de Mennonieten zich meer toegelegd op cocaïne transport en handel. In het bos te Belize hebben ze illegale landingsbanen aangelegd voor het landen van drugsvliegtuigjes en doorvoerhandel van cocaïne. Hun aandeel in de drugshandel is miniem, slechts enkele individuen onder hen hebben deze illegale activiteiten ontplooid, maar ook onder hun zijn er jonge mannen die gezwicht zijn hiervoor en met vele jaren gevangenisstraf hiervoor boeten.
Foto: Menonieten gezin in Belize

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Column, Cultuur&Zo, Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeColumnLevenswijze, scholing en gevaren Menonieten in Suriname (3)