Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Leo Brunswijk mag ook niet in RvC Staatsolie en EBS vanwege nationaliteit

Geplaatst

op

Leo Brunswijk

De jongere broer van de Surinaamse vicepresident, Leo Brunswijk, mag ook geen zitting hebben in de Raad van Commissarissen (RvC) bij de Staatsolie maatschappij en de Energiebedrijven Suriname (EBS). Hij heeft namelijk de Nederlandse nationaliteit en dat is in strijd met de statuten van beide maatschappijen. In de statuten van beide bedrijven is verankerd, dat RvC-leden de Surinaamse nationaliteit moeten hebben. Het bezitten van de Nederlandse nationaliteit was volgens Brunswijk geen barrière om zitting te hebben in de RvC’s.

In de regering Bouterse in 2010 was Brunswijk, die toen ook zitting had in de RvC van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), ook al bedankt vanwege zijn Nederlanderschap. Ook nu is hij RvC-lid bij de SLM. Intussen heeft Brunswijk, in bijzijn van president Chan Santokhi, vicepresident Ronnie Brunswijk en RvC-lid Melissa Santokhi de leiding van de RvC bij Staatsolie overgenomen. Hij is op 21 augustus benoemd in een algemene vergadering van aandeelhouders. 

Ook de echtgenote van president Chan Santokhi, Melissa Santokhi-Seenacherry, mag geen zitting hebben in een RvC, omdat ze pas 39 jaar is. Er is in strijd gehandeld met de statuten. De leeftijdsgrens was eerst 30 jaar, maar is in april dit jaar opgetrokken naar 45. Een RvC-lid bij Staatsolie moet over voldoende kennis en ervaring beschikken om de functie naar behoren te kunnen uitvoeren.

Culuru.com

8 Reacties
8 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A/H
donderdag 27 augustus 2020 21:19

Dat is juridisch geen probleem hoor. Als de president de baas is van alle parastatale bedrijven in het land, dan mag hij dispensatie verlenen op de statuten.

Wendy
donderdag 27 augustus 2020 23:00

Niets ervan dan mocht Bouterse ook. Da wat zeuren jullie over Bouterse.

Fernandes
vrijdag 28 augustus 2020 13:28

Weg met corruptie en beoordelingen anders moet men ook niet zeuren en ouwehoeren over hoefdraad trikt enz enz alles is elke dag doorgespeeld aan Nederland the gothfather van VHP ( al 17 jaar) onder de naam champagne dus..hopelijk gaat Nederland ook gauw stoppen met euro,s geven want ,ladies first,,,,,ha ha

Fernandes
vrijdag 28 augustus 2020 13:30

Kort maar krachtig Wendy!

Fernandes
vrijdag 28 augustus 2020 13:36

A.H en daarom was Bouterse net zo bevoegd te handelen toch lekker mooi vanaf de jaren 80 geliefd door overgrote deel van het volk ..lees je zelf wat je schrijft ..hij is net pres.en is alleen met mensen stevig in het zadel zetten en macht opsluiten het volk lockdown …alleen nu ..wachten de jongeren de activisten op wantoestanden en een opstand zal niet te voorkomen zijn!!!een leider niet je zijn en niet spelen …

practicum
vrijdag 28 augustus 2020 22:47

Beste allen, niemand krijgt van mij een trap na. Maar het gezeur van sommige aziatische surinamer dat staatsolie van Eddy Jharap is begint de spuit gaten uit te hangen. Eddy heeft in opdracht van Mr jhan adhin die weer in opdracht van de militairen tun staatsolie opgericht. Volgen de oude politiek zou suriname als bevriend land met venuzeula g1 olie uit de grond pompen. wat waren we tun n tot nu toe(sommigen) achterlijk. N dat gedonder dat een bevoorrechte deel maar geniet van de opbrengsten middels riante salarissen. studie financiering voor hun n hun kinderen moet ophouden. En nu de… Lees verder »

Michel
zaterdag 29 augustus 2020 15:29

Oppassen!!!
Anders worden jullie ook ontvoerd.
Net als de 12 militairen van het Nationale Leger. Die door de heer Ronnie Brunswijk werd in 1986 ontvoerd.
Niemand weet waar ze zijn.
Ja toch, memeer de vp

Freddy
maandag 31 augustus 2020 07:31

@practicum staatsolie heeft in zoverre iets met militairen te maken dat deze ophet punt dat staatsolie alles zou beklinken, het land hadden opgeeist. jharap is sedert 1976 of iets daarvoor al bezig met staatsolie, dat toen nog geen naam had, levensvatbaar temaken. Suriname bestond voordat de neo-kolonistische militairen het begonnen te vernielen.Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen