zaterdag 15 juni 2024
26 C
Paramaribo
13 C
Amsterdam
0
(0)

Lening van ruim SRD 1 miljoen voor klein ondernemer uit Paamakagebied

lees ook ...

Stakeholders Bigi Pangebied bijgepraat over Mangrove project...

Een delegatie, bestaande uit vertegenwoordigers van de Anton de Kom Universiteit Suriname (AdeKUS) en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), heeft woensdag een bijeenkomst gehad met touroperato...

J.J. Losa stenenbedrijf heeft maandag jongstleden een lening van SRD. 998.000,-gekregen van de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) door tussenkomst van Newmont-Suriname. De bank heeft in samenwerking met de multinational een ‘Speciale Kredietfaciliteit voor Kleinschalige Mijnbouwerkers van Paamaka’ in het leven geroepen. Het stenenbedrijf wordt met deze lening in de gelegenheid gesteld om ‘solide en toekomstbestendig’ te worden. 

Het bedrijf van de heer Losa staat in het Paamaka-gebied (Paramacca) aan de Tapanahony. Hij verkoopt zand, grind en stenen in het gebied. “Wij maken zeven soorten stenen en ons bedrijf gaat verder groeien”. Het geleend geld zal gebruikt worden om productiemachines, zwaar materieel en transportmiddelen te kopen.

Losa noemt dit de eerste fase, waarin het bedrijf van plan is de markt in heel Oost-Suriname te voorzien. De ondernemer is zeer ingenomen met de lening. In de tweede fase ziet hij bevoorrading van de hele Surinaamse markt. Het plan voor de derde fase is export.

Na de ondertekening van een leningsovereenkomst met de Nationale Ontwikkelingsbank (NOB) in het Assuria High-Rise Event Center, kreeg hij een symbolische check met het geleend bedrag.

Eerder kon Losa geen lening krijgen bij de bank, omdat hij niet over voldoende onderpand beschikt(naar de maatstaven van de bank). Maar dat is verholpen door de overeenkomst tussen hem, Newmont en de bank. Het garantiefonds ondersteunt ondernemers, die haalbare bedrijfsplannen hebben maar onvoldoende dekking om bij een bank in aanmerking te komen.

Newmont heeft na de ondertekening van de overeenkomst met de NOB, direct de leningsovereenkomst met Losa getekend. Deze overeenkomst verstrekt bedrijfskredieten aan lokale ondernemers in het Merian-gebied, waar Newmont actief is. Dit past helemaal in het Local Business Development Project van Newmont voor kleinschalige goudmijnbouwwerkers, dat ook deel uitmaakt van het grotere Alternative Livelihood Programma. Er is gekozen voor de NOB als beheerder van het fonds.

“Het was een zware due diligence (zorgvuldig boekenonderzoek, red.) en leerzaam proces”, volgens NOB-directeur Sandy Cameron. “Als ontwikkelingsbank gaan wij ook in Paramacca doen waar we voor staan. Dat is onder andere het stimuleren van klein en middelgroot ondernemerschap met het oog op duurzame ontwikkeling.” De NOB heeft veel potentie ontdekt in de agrarische sector van het gebied, en wil dit samen met vooral Newmont maken tot een succes, en dit tot voorbeeld stellen. Het resultaat moet tonen  wat de bank voor een gebied kunnen betekenen.

Shirley Sowma-Sumter, directeur externe relaties van Newmont Suriname, benadrukte dat heel veel is gedaan om de ‘toewijding’ van Newmont te realiseren, namelijk het optrekken van de kleinschalige goudmijnbouwers in de gebieden waar het bedrijf werkzaam is, naar de formele sector.

De kleine mijnbouwers worden milieuvriendelijke technieken en efficiënte productiemethoden bijgebracht. Alternatieve middelen van bestaan wordt hen aangereikt.  Sowma-Sumter wees erop dat de ‘kleinschalige goudmijnbouwsector’, Artisanal and Smallscale Mining (ASM) in verdiencapaciteit niet ver staat van de multinational, en dat het aanzienlijk veel voor de staatskas zou betekenen als deze sector uit de informele sfeer wordt gehaald.

Het partnerschap tussen Newmont en NOB is volgens Preciosa Simons, directeur Mijnbouw van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, “een goede stap in de richting van duurzame gemeenschapsontwikkeling in traditionele mijnbouwgebieden.”  Actoren op micro- en macroniveau worden dichter bij het realiseren van duurzame bedrijfsactiviteiten voor de Paamaka-gemeenschap in het bijzonder en de ASM in het algemeen gebracht.

Veertig bedrijfskredietaanvragen zijn reeds ingediend. Goedkeuring leidt tot een lening van maximaal 30.000 US dollar (tegenwaarde in SRD) voor het opzetten of uitbreiden van een bedrijf in het Paramaccaans gebied.

Bron: de Ware Tijd

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLening van ruim SRD 1 miljoen voor klein ondernemer uit Paamakagebied