woensdag 19 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.5 C
Amsterdam
5
(3)

02 MILJARD USD lening moest in LOUCHE NEW SURFIN NV

lees ook ...

Kookgas zal steeds duurder worden

Minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) geeft toe dat de prijzen voor kookgas zullen blijven stijgen, omdat de subsidie wordt afgebouwd. In 2023 zijn de prijzen gestegen met tweehonde...

Er is een MOU uit januari 2021 boven water gekomen dat door de NDP fractie gepresenteerd werd in het parlement, waarin een lening van 02 miljard USD is opgenomen. De NDP geeft aan dat het geld zou zijn overgemaakt naar verschillende  bankrekeningen. Maar de regering zegt dat dit helemaal niet waar is. De lening is niet doorgegaan, zeggen ze en er hebben daarom ook nooit financiële transacties plaatsgevonden.

Hoe durft de NDP eigenlijk om dit aan het licht te brengen? De NDP heeft als regering de kasreserves van de Centrale Bank genomen om onder andere voeding voor het volk te kopen en waarschijnlijk ook om salarissen te betalen van  het vele duizenden nieuw aangenomen stemvee, omdat door hun verspilzuchtig beleid, het geld op was. Er is toen ook een negen en een halve kilometer korte highway gebouwd voor USD60 miljoen US dollars. Wie gelooft dat? De highway was waarschijnlijk een rookgordijn om grof, geleend geld te stelen. Zij hebben ook een pion op de Surinaamse Postspaarbank gezet als directeur en de SPSB stelselmatig beroofd als ordinaire dieven. Maar dat ze de zaak van die 02 miljard lening lening aan het licht hebben gebracht, is op zich een goede zaak.

De regering geeft de reden aan waarvoor de lening was die niet meer is doorgegaan. De vorige regering was veel onvoordelige leningen tegen hoge rentes aangegaan. Met name de Oppenheimer leningen van USD 675 miljoen met een rente van bijna 13 procent. Hierdoor kon Suriname de leningen niet meer aflossen. De hoge schuldenlast is de oorsprong en de werkelijke reden, waarom ons land nu in een financiële en economische crisis verkeert, zeggen zij.

Door de schuldeisers was de bereidheid uitgesproken om te praten met de huidige regering, echter wel op voorwaarde dat er een IMF-programma zou worden opgestart. Op dat moment was er nog geen goed zicht op de uitkomst van de IMF-optie. Het was daarom van belang een back-up oplossing te hebben mocht het IMF-programma toch geen voortgang vinden.

Daarom is toen door de president de opdracht gegeven aan een clusterteam van ministers, om na te gaan of er mogelijkheden waren de schulden te herschikken, met het doel het renteniveau van bijna 13 procent terug te brengen naar beheersbare proporties. Er zijn daartoe met verschillende nationale en internationale partijen op vertrouwelijke basis gesprekken en onderhandelingen gevoerd. In dit geheel van gesprekken en aanpak is met alle betrokken instanties, waaronder de Centrale Bank van Suriname, zo transparant mogelijk nagegaan of deze aanbieding uitvoerbaar was.

De lening zou gebruikt worden enerzijds om een deel van de bestaande leningen af te betalen en anderzijds fondsen aan te trekken voor beheersing van de overgenomen financiële schuld, armoedebestrijding en stimulering van investeringen in de productiesector. Indien de 02 mijard US dollar waarover in de MOU was gesproken door zou gaan, zou de lening worden aangegaan via een Special Purpose Vehicle (SPV), te weten de toen nog op te richten New Surfin. Deze optie is niet doorgegaan, door de wijze waarop de SPV na oprichting in de publiciteit is gebracht, zegt de regering van de VHP kant, want de coalitiepartners waren nergens van op de hoogte.

Is NEW SURVIN niet doorgegaan door de wijze waarop het in de publiciteit is gebracht of is het fout gegaan door een foute NV waarin ministers in de raad van commissarissen zaten en de coalitiepartners waarmee je de regering vormt, niet op de hoogte waren van NEW SURFIN die TWEE MILJARD USD moest herbergen? Het geeft een overduidelijk signaal van zeer  gruwelijk foute zaken met een ondergronds geurtje. ZERO transparantie in een onderneming of NV is als bovengenoemd fenomeen: Ministers in de RVC die de controle moesten doen van de NV en nog erger…. de partners waarmee een regering was gevormd, waren niet op de hoogte van dit Special Purpose Vehicle NEW SURFIN. Dit maakt het Special Purpose Vehicle gewoon tot een louche, ondergrondse operatie. Aan de vruchten kent men de boom zegt de Bijbel.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

5 REACTIES

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSuriname02 MILJARD USD lening moest in LOUCHE NEW SURFIN NV