Oudbankier en lid van de raad van commissarissen bij Staatsolie Bousaid is voorheen geen voorstander geweest van lenen bij de gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties. Echter vind hij nu dat een akkoord met het IMF een noodzaak is voor Suriname om uit het financieel-economisch crisis te komen. Suriname kan momenteel zijn hoge buitenlandse schulden niet zelf betalen.
“Het IMF is niet waar je als land wil zijn om te lenen,” zegt Jim Bousaid. Nu heeft Suriname volgens hem geen keus, vanwege de hoge schulden waarmee Suriname kampt is de gang naar het Internationaal Monetair Fonds onvermijdelijk. “Je gaat de hand die je wordt toegereikt niet afslaan” volgens de financieel expert.
Een deal met het IMF is volgens hem “misschien wel de meest ideale optie. We krijgen straks de inkomsten uit de oliesector. Dan is het belangrijk dat we nu al onze economie structureren en stabiliseren zodat we maximale potentie hebben op groei en ontwikkeling met middelen die zullen komen uit de oliesector” zegt Bousaid.
Bousaid pleit ervoor meer ervaren experts te betrekken, waaronder onafhankelijke deskundigen, bij het Herstelplan. Wij beschikken volgens hem over experts die eerder financieel-economische crises hebben helpen oplossen. Hij noemt die van 2000 onder kabinet-Venetiaan II. “Maar onze schuldenlast is nu veel groter en grotendeels in valuta,” voegt hij toe.
“Mensen die bij vorige aanpassingsprogramma’s betrokken zijn geweest. Er is een poel van kennis die ingezet moet worden. Het zijn vaak mensen op leeftijd, maar ze hebben veel kennis en ervaring. Een mix van ervaren mensen en jonge economen kan een succesvolle cocktail zijn,” zegt Bousaid. “We zijn zo ver gevallen dat we dit niet met eigen middelen kunnen financieren, maar er gloort hoop aan de horizon. Ik geloof dat als we ons strak aan de maatregelen in het Herstelplan houden, we snel weer uit het dal zullen zijn,” vervolgt hij optimistisch.