woensdag 31 mei 2023
31.8 C
Paramaribo
19.7 C
Amsterdam
4.5
(2)

Lenen doe als land niet bij IMF

lees ook ...

Politie houdt in één maand tijd 388 roadbocks

De politie heeft tussen 17 april en 15 mei jongstleden  landelijk 388 roadblocks gehouden in het kader van de handhaving van de veiligheid. In vier weken tijd zijn er 609 aanhoudingen verricht door de...

 Oudbankier en lid van de raad van commissarissen bij Staatsolie Bousaid  is voorheen geen voorstander geweest van lenen bij de gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties. Echter vind hij  nu dat een akkoord met het IMF een noodzaak is voor Suriname om uit het financieel-economisch crisis  te komen. Suriname  kan momenteel zijn hoge buitenlandse schulden niet zelf betalen.

“Het IMF is niet waar je als land wil zijn om te lenen,” zegt Jim Bousaid. Nu heeft Suriname volgens hem geen keus, vanwege de hoge schulden waarmee Suriname kampt is de gang naar het Internationaal Monetair Fonds onvermijdelijk. “Je gaat de hand die je wordt toegereikt niet afslaan” volgens de financieel expert.

Een deal met het IMF is volgens hem “misschien wel de meest ideale optie. We krijgen straks de inkomsten uit de oliesector. Dan is het belangrijk dat we nu al onze economie structureren en stabiliseren zodat we maximale potentie hebben op groei en ontwikkeling met middelen die zullen komen uit de oliesector”  zegt Bousaid.

Bousaid pleit ervoor meer ervaren experts te betrekken, waaronder onafhankelijke deskundigen, bij het Herstelplan. Wij beschikken volgens hem over experts die eerder financieel-economische crises hebben helpen oplossen. Hij noemt die van 2000 onder  kabinet-Venetiaan II. “Maar onze schuldenlast is nu veel groter en grotendeels in valuta,” voegt hij toe.

“Mensen die bij vorige aanpassingsprogramma’s betrokken zijn geweest. Er is een poel van kennis die ingezet moet worden. Het zijn vaak mensen op leeftijd, maar ze hebben veel kennis en ervaring. Een mix van ervaren mensen en jonge economen kan een succesvolle cocktail zijn,” zegt Bousaid. “We zijn zo ver gevallen dat we dit niet met eigen middelen kunnen financieren, maar er gloort hoop aan de horizon. Ik geloof dat als we ons strak aan de maatregelen in het Herstelplan houden, we snel weer uit het dal zullen zijn,” vervolgt hij optimistisch.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLenen doe als land niet bij IMF