vrijdag 29 maart 2024
25 C
Paramaribo
8.9 C
Amsterdam
5
(1)

Legers Suriname en Guyana willen jaarlijks praten over samenwerking

lees ook ...

Ondernemers krijgen gratis training in etikettering en verpa...

Het Onderdirectoraat Interne Markt, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), organiseert een driedaagse online training o...

Het Nationaal Leger is er voorstander van om jaarlijks een bilaterale vergadering te houden met Guyana over de militaire samenwerking. Met BraziliĆ« en Frans-Guyana wordt zulke besprekingen al gehouden. ā€œHiermee kunnen wij dan een complete regionale veiligheidszone creĆ«ren, waarbij zowel het oosten, westen en zuiden zijn afgebakendā€, benadrukte kolonel Henri van Axeldongen, de waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger.Ā 

De Guyanese legerbevelhebber, brigadier Godfrey Bess, bracht van 16 tot en met 18 februari een tegenbezoek aan de Surinaamse defensieorganisatie. Er zijn diverse veiligheidsaspecten aan de orde gekomen, waaronder ook de samenwerking bij de grens tussen de legereenheden van beide landen. Verder is er gesproken over gezamenlijke opleidingen, oefeningen, sportactiviteiten en de aanpak van milieudreigingen en illegale mijnactiviteiten.

Defensie Suriname heeft reeds lang een voorstel gedaan voor het aangaan van een ā€˜bilateral defense agreementā€™ tussen beide landen. Een jaarlijkse Regional Meeting for Military Exchange (RRIM) met Guyana kan pas plaatsvinden, wanneer deze agreement op beleidsniveau door beide landen is ondertekend.

De delegatie was donderdagochtend ook te gast bij minister Krishna Mathoera van Defensie. Volgens de bewindsvrouw is het goed dat de samenwerking met Guyana wordt opgepakt, gezien de gezamenlijke belangen.

ā€œVooral bij de olie en gasindustrie waar veiligheid heel belangrijk wordt. Wij moeten voorbereid zijn op rampen die eventueel kunnen ontstaanā€, zei de minister. De Guyanese delegatie bestond verder uit Lt.Col. Sheldon Howel, Capt. Nelon Mckenzie, Lt.CG Rondel Dougles en WO1 Raul Rodney.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws Ā»

meest gelezen

HomeSurinameLegers Suriname en Guyana willen jaarlijks praten over samenwerking