zaterdag 24 februari 2024
25 C
Paramaribo
3.5 C
Amsterdam
5
(1)

Legers Suriname en Guyana willen jaarlijks praten over samenwerking

lees ook ...

HVB benadrukt urgentie van bestrijding en roept op tot actie...

Het recente schandaal rondom het Pan American Real Estate Woningbouwproject heeft opnieuw aan het licht gebracht hoe fragiel en ondoorzichtig het overheidsapparaat kan zijn b...

Het Nationaal Leger is er voorstander van om jaarlijks een bilaterale vergadering te houden met Guyana over de militaire samenwerking. Met Brazilië en Frans-Guyana wordt zulke besprekingen al gehouden. “Hiermee kunnen wij dan een complete regionale veiligheidszone creëren, waarbij zowel het oosten, westen en zuiden zijn afgebakend”, benadrukte kolonel Henri van Axeldongen, de waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger. 

De Guyanese legerbevelhebber, brigadier Godfrey Bess, bracht van 16 tot en met 18 februari een tegenbezoek aan de Surinaamse defensieorganisatie. Er zijn diverse veiligheidsaspecten aan de orde gekomen, waaronder ook de samenwerking bij de grens tussen de legereenheden van beide landen. Verder is er gesproken over gezamenlijke opleidingen, oefeningen, sportactiviteiten en de aanpak van milieudreigingen en illegale mijnactiviteiten.

Defensie Suriname heeft reeds lang een voorstel gedaan voor het aangaan van een ‘bilateral defense agreement’ tussen beide landen. Een jaarlijkse Regional Meeting for Military Exchange (RRIM) met Guyana kan pas plaatsvinden, wanneer deze agreement op beleidsniveau door beide landen is ondertekend.

De delegatie was donderdagochtend ook te gast bij minister Krishna Mathoera van Defensie. Volgens de bewindsvrouw is het goed dat de samenwerking met Guyana wordt opgepakt, gezien de gezamenlijke belangen.

“Vooral bij de olie en gasindustrie waar veiligheid heel belangrijk wordt. Wij moeten voorbereid zijn op rampen die eventueel kunnen ontstaan”, zei de minister. De Guyanese delegatie bestond verder uit Lt.Col. Sheldon Howel, Capt. Nelon Mckenzie, Lt.CG Rondel Dougles en WO1 Raul Rodney.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

6 REACTIES

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLegers Suriname en Guyana willen jaarlijks praten over samenwerking