vrijdag 2 december 2022
24.7 C
Paramaribo
2.6 C
Amsterdam
3
(2)

Legerboten zonder medeweten van functionarissen bij particulier

lees ook ...

Maandelijkse brandstofsubsidie regering bedraagt SRD 400 mil...

Iedere maand subsidieert de regering ruim SRD 400 miljoen aan brandstof ten behoeve van de samenleving. Deze subsidie drukt zwaar op het budget van de staat, zei president Chandrikapersad Santokhi, ma...

 De ondernemer Jerrel van Embricqs van Hi-Q oil Suriname blijkt in het bezit te zijn van acht legerboten. Defensie wil de boten terug, maar hij eist US$.199.500.- voor achterstallig onderhoud en beheerskosten, voordat het zover komt. Hij heeft zelfs een dagprijs van US$. 500.-ingevoerd. “Wij betwisten de factuur met achterstallige betaling en nu de dagprijs, omdat ons onderzoek uitwijst dat de ondernemer de boten onrechtmatig heeft verkregen” zegt  de minister van Defensie.

Het ministerie denkt er anders over. Het is niet te achterhalen in de administratie, hoe Embricqs aan de acht Rodman fiberglasboten boten is gekomen. Het  ministerie heeft geen verkoopdocumenten hierover. Mathoera sluit een onderzoek van het Openbaar Ministerie  niet uit.

Op het ministerie is het bureau Interne Controle(IC) aan het begin van dit jaar begonnen met een interne onderzoek. Er is informatie dat in 2016 de voormalige minister Ronni Benschop opdracht gaf om de  acht legerboten  op te halen  vanuit de Marinebasis te Boxel. Zelfs de reserve onderdelen en de technische documenten werden kort daarna afgestaan.  Benschop gaf de opdrachten zonder opmaak van bewijzen van overname en overgave.

Ex-defensie directeuren verklaren dat er een veiling werd gehouden van de boten in 2018. Meerdere hadden belangstellenden, maar Benschop sloot mondeling een deal met van Embricqs. Er was geen sprake van verkoop of toewijzing. Hij kreeg volgens afspraak de vaartuigen ter reparatie door Venezolanen. Hierna zou hij  volgens afspraak  enkele boten teruggeven aan Defensie. Dit is nooit geschied. Defensie heeft volgens Mathoera  geen cent ontvangen van de veiling, noch van de reserve onderdelen. De boten zijn buiten alle comptabele regels en wettelijke procedures weggehaald van Defensie.

Niemand weet precies hoe deze boten zijn ingezet, hoe het daarna  verder is gegaan met deze vaartuigen. Vier van deze boten liggen in het Saramaccakanaal. Een vijfde blijkt aan de Kleine Saramaccastraat te zijn en belemmert volgens informatie een commerciële boot. De overige drie boten zijn nog niet gevonden. “Defensie betwist elke aansprakelijkheid.” zegt de minister.

De Militaire Politie is wel in actie gekomen, na verkregen  informatie van Bureau IC, maar de boten blijken in zo’n slechte staat te verkeren dat wegslepen niet mogelijk is. Hoogstwaarschijnlijk is een boot gezonken. De overige boten zijn min of meer gesloopt. Motoren, airco’s, generatoren, navigatie en communicatieapparaten, stalen masten etc zijn gedemonteerd.

“Materiaal dat met overheidsgeld werd aangekocht is aan vrienden en familieleden gegeven zonder enige juridische grondslag en hierdoor is de Staat ernstig benadeeld.” stelt Mathoera. De samenleving wordt ook opgescheept met een factuur van ongeveer twee ton Amerikaanse dollars.  “Dit, terwijl het leger een eigen professionele Marine heeft, waar de boten konden blijven. Dit is zeer grof.” Is ook de mening van de minister.

De regering Wijdenbosch kocht deze boten in 2000 met een lening. Nu blijkt dat deze boten niet geschikt zijn voor de tropen. Het intern onderzoek wordt voortgezet.

 

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLegerboten zonder medeweten van functionarissen bij particulier