dinsdag 21 mei 2024
29 C
Paramaribo
16 C
Amsterdam
5
(1)

Leesmotivatie onder jongeren wordt bevorderd

lees ook ...

President Santokhi ontvangt update over veiligheid en Operat...

President Chan Santokhi kreeg vrijdag een update over de veiligheidssituatie in Suriname van de Nationale Veiligheidscommissie. Tijdens de bijeenkomst werden de statistieken van de afgelopen twee weke...

“Lezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Er moet gewerkt worden aan meer instrumenten om lezen te bevorderen vooral onder de jongeren.” Dit zei minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) woensdag tijdens een presentatie gehouden door Cees Klapwijk van de Nederlandse Koninklijke Bibliotheek. Het doel van deze presentatie was om het lezen onder de jongeren te stimuleren. Het minOWC streeft samen met Stichting Boekenportaal ernaar de focus te leggen op leesbevorderingsactiviteiten.

De Stichting Boekenportaal Suriname werkt aan een online platform om de vindbaarheid, beschikbaarheid en verkrijgbaarheid van Surinaamse literatuur te bevorderen. Klapwijk geeft aan dat het proces voor het in kaart brengen en digitaliseren van werken van Surinaamse schrijvers reeds in november 2019 is gestart. Volgens hem moeten tegen eind 2023 bijkans 400 boeken gedigitaliseerd zijn. Het boekenportaal is bedoeld om de werken gratis online beschikbaar te maken, terwijl consumenten wel moeten betalen voor fysieke exemplaren.

Minister Ori is ingenomen met het initiatief van de Stichting Boekenportaal om de Surinaamse literatuur meer bekendheid te geven. Volgens de bewindsman is het van belang om jongeren kennis te laten maken met literatuur. “Het project ligt dichtbij mijn hart en behoeft een bredere aanpak. Het lezen zorgt voor kennisverrijking en betere leerprestaties”, aldus de onderwijsminister. Samen met de verschillende actoren zal er een landelijk programma in elkaar gezet moeten worden om jongeren te prikkelen meer te gaan lezen.

De stichting is ook op verschillende manieren bezig om bezoekers te interesseren voor het online platform. Zij tracht haar doel te bereiken door het ontwikkelen en beschikbaar stellen van digitale middelen. De organisatie streeft ook naar het bevorderen van de digitale beschikbaarheid van boeken en verruimen van toegangsmogelijkheden tot digitale informatie.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLeesmotivatie onder jongeren wordt bevorderd