dinsdag 28 maart 2023
25 C
Paramaribo
0.3 C
Amsterdam
0
(0)

Leerlingen Latour praten over ‘vechten en pesten’

lees ook ...

Scholen open op dag van protest

Vrijdag aanstaande gaat de “Alles Plat” beweging weer de straat op om verder te protesteren. Burgervader Bhola rekent op een ordelijk verloop van zaken. Fols(De Federatie van Organisatie van Leerkrach...

Het onderwerp ‘vechten en pesten’ is besproken bij Stibula te Latour waar leerlingen uit het voortgezet onderwijs junioren (voj) met elkaar van gedachten hebben gewisseld. Deze dag is onderdeel van het project ‘Kinderrechten’ van het ministerie van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AW&J). De voj-scholieren van de buurt zijn middels rollenspel geïnformeerd over dit thema in relatie tot kinderrechten.

Voorts heeft de politie deze gelegenheid te baat genomen om de toenemende geweldsdelicten onder scholieren onder de aandacht te brengen van de aanwezige jongeren en hen te wijzen op de gevolgen. Minister Steven Mac Andrew was aanwezig om de jongeren toe te spreken en te inspireren hun best te doen op school.

Afgezien van zijn oproep dat volwassenen op een correcte manier met kinderen omgaan, vroeg hij de scholieren om ook respectvol om te gaan met medescholieren, met hun broers, zussen, overige familieleden en buurtgenoten. Hiermee reageerde hij op de vele filmpjes die te zien zijn op sociale media, waarbij scholieren elkaar pesten en op de vuist gaan met elkaar en in bepaalde gevallen elkaar zelfs hebben verwond.

Pesten op diverse manieren, inclusief op sociale media, kan volgens hem leiden tot isolatie, depressie en in het ergste geval zelfs tot suïcide. De minister vindt daarom dat jongeren moeten stoppen met pesten, omdat het ook voor hun onvoorziene gevolgen kan meebrengen. De minister heeft de scholieren ook gevraagd om sterk in hun schoenen te blijven staan en niet toe te geven aan ‘peer pressure,’ waardoor ze minder vatbaar zullen zijn voor negatieve invloeden van leeftijdgenoten.

Coördinator van Stibula, Wilgo Koster, heeft in zijn spreekbeurt de jongeren aangemoedigd om te genieten van hun kinderjaren, zonder zorgen, vrees en angst. Hij heeft de aanwezige ouders en leerkrachten gevraagd om in het kader van suïcidepreventie meer dan ooit een luisterend oor te hebben voor hun kinderen om te voorkomen dat zij depressief raken en als gevolg daarvan prikkelbaar reageren op hun omgeving.

Ook het vechten en pesten moeten volgens de coördinator kordaat aangepakt worden en hij wees de aanwezige jongeren op mogelijke consequenties. Koster heeft verzekerd dat Stibula zich zal blijven inzetten voor de jongeren van de buurt door hen op te vangen, te vormen en te begeleiden tot volwaardige burgers in onze samenleving.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLeerlingen Latour praten over ‘vechten en pesten’