Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Leerkrachten BvL en ALS wijzen voorstel regering af

Geplaatst

op

door

De algemene ledenvergadering van de Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben het voorstel van de regering afgewezen. De regering had voorgesteld de leerkrachten SRD 500 per maand aan te bieden in afwachting van de herwaardering, welke zij in maart 2017 in wil laten gaan. De leden hebben aangegeven hier niet mee akkoord te gaan, ze willen de herwaardering nu.

Vakbondsleider Wilgo Valies heeft vandaag in Mata Gauri verslag gedaan over de besprekingen die, afgelopen vrijdag en zondag gehouden zijn met de regering. De regering is nog steeds voornemens de invoering van de herwaardering eind maart in te laten gaan daar het naar eigen zeggen administratief niet mogelijk deze gelijk door te voeren. De leerkrachten kregen vooruitlopend op de invoering van de herwaardering SRD 375 per maand. De regering is nu dus bereid het bedrag te verhogen naar SRD 500 per maand, tot eind maart. De leerkrachten blijven echter bij hun standpunt en willen niet wachten. Ze willen dat de regering zijn afspraken nakomt en gaan daarom niet akkoord met het voorstel.

Voor morgen zijn de leerkrachten weer opgeroepen zich te melden in Theater Unique. De lessen zullen vooralsnog niet worden hervat.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Donald

vraag niet wat het land voor je kan doen…wat kan jij voor het land doen. ja nu gaat hier die vlieger niet op. moni no de. regering geef ze geld want alles is duur en onderwijs is investeren in de toekomst. volk van morgenAdvertentie

Suriname

Minister Misiekaba bezoekt Boven-Suriname

Geplaatst

op

door

Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) is op bezoek in Boven-Suriname. Het uitbetalen van de Algemene Kinderbijslag (AKB) is onderdeel van deze missie. Een team is ook bezig met het uitbetalen van de financiële ondersteuning aan personen met een beperking en zwakke huishoudens over het dienstjaar 2018.

Net als in Paramaribo het geval is, wil de bewindsman zelf van de personen vernemen hoe zij de werkzaamheden van het departement ervaren. “Ik vind het fijn om als minister zelf in het veld te zijn en de mensen te spreken. De boodschap die je van anderen hoort, is nooit volledig”, zegt de minister. Hij geeft aan dat hij deze manier van veldwerk heeft overgenomen van zijn politiek leider Desiré Delano Bouterse.

Vanuit Atjoni zal de minister verder varen naar Pikin Slee, waar hij zal overnachten. Daarna reist de bewindsman af naar Asidonhopo en omliggende dorpen. Een bezoek aan de granman is ook gepland. Minister MIsiekaba zal ook Pikin Lio en het Langu gebied aandoen.

Na Boven-Suriname is een werkbezoek aan Saramacca en Nickerie gepland. “Wij kunnen niet overal in Suriname gaan, maar wij zullen op een strategische wijze de problemen in heel Suriname proberen te vernemen en voor de nodige oplossingen zorgen”, zegt Misiekaba. De delegatie wordt 18 september in Paramaribo verwacht.

Lees verder

Suriname

Commissie Saamaaka Daka vraagt om eenmalige vrije dag

Geplaatst

op

door

Een afvaardiging van de commissie Saamaka Daka heeft een bezoek gebracht aan minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO). De bedoeling van dit bezoek is om de bewindsman in te lichten over de plannen van de commissie ter herdenking van de ondertekening van het vredesverdrag tussen de Saamaka en koloniale overheid op 19 september 1762.

Commissievoorzitter Rinaldo Huur heeft aan de minister gevraagd, om de nodige maatregelen te treffen en alles wat binnen zijn vermogen ligt te doen om deze dag tot een succes te maken. Onlangs is aan de regering een verzoek gericht om, voor dit jaar, de dag van 19 september in te stellen als een eenmalige vrije dag. Het doel daarvan is om de Saamaka gemeenschap de gelegenheid te geven om op deze vrije dag goed tot bezinning te komen.

De commissie zal deze dag in Paramaribo op twee momenten op verschillende locaties vieren. Op 18 september wordt er een lezing gehouden in Hotel Krasnapolsky met als titel “19 september 1762: Een geschiedfilosofische beschouwing in perspectief”. Op 19 september zal er een ‘tuwe wataa” (plengoffer) plaatsvinden bij het oud gebouw van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD) aan de Kleine Waterstraat. Er is gekozen voor deze locatie, omdat de plaats waar het gebouw staat veel verband heeft met de geschiedenis van de Saramaccaners. Daarna wordt de dag verder gevierd in de Palmentuin. De Saamaka Daka wordt ook op Brownsweg, Foetoenakaba en in nog vijf grote dorpen in het Boven Suriname-gebied gevierd.

De bewindsman is ingenomen met het initiatief om deze dag te herdenken. Hij heeft zijn volle ondersteuning toegezegd en zal een deel van de viering financieren uit de begroting van de herdenking van 10 oktober. Dikan hoopt op 19 september het eerste concept van de grondenrechtenwetten te presenteren.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen

X