zondag 26 mei 2024
28 C
Paramaribo
11.8 C
Amsterdam
5
(1)

Leerkrachten basisscholen Marowijnerivier volgen Frans

lees ook ...

Saramacca pakt slechte wegen en illegale zandtrucks aan

Bewoners van de ressorten Kampong Baroe, Jarikaba en Groningen klagen al langer over de slechte staat van delen van de Saramaccaweg, de Mr. P. Chandishawweg en de Sidodadiweg. Naar aanleiding van deze...

Op initiatief van de Franse ambassade en het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) zullen leerkrachten van elf basisscholen langs de Marowijnerivier worden getraind in de Franse taal. Aangezien de scholen langs de Marowijnerivier de meeste affiniteit hebben met de Franse kant zullen er van uitgekozen scholen, 55 leerkrachten getraind worden in de Franse taal. Die moeten ze op hun beurt overdragen aan de leerlingen van leerjaar een tot en met vier.

Een delegatie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) vertrok naar Stoelmanseiland om het traditioneel gezag en de schoolleiders van Manlobi, Gakaba, Goninimofokreek, en Stoelmanseiland in te lichten over dit plan.

Tijdens een bezoek van een Franse delegatie in november 2021, was er gesproken over de wens om de Franse taal te herintroduceren in het Surinaams onderwijs en om de Nederlandse taal te introduceren in het Frans-Guyanees onderwijs. Nu worden er concrete stappen gezet om dit doel te bereiken. De Foundation of French Teachers in Suriname zullen de lessen verzorgen.

MinOWC directeur, Gracia Valies-Ormskirk, vertelde de aanwezigen wat het doel was van het bezoek. ‘San unu kon du tide na ferteri fa unu wani du en fa unu e denki fu du en. Unu san e libi dyaso musu gi unu a rai fa unu kan du en moro betre.’ Kapitein Miranda Amijeri reageerde als volgt: ‘Wi ini a binnenland de bereid. Efu yu e luku dya keba, bun furu sma e seni en pikin na Fransi skoro.’

Hij vervolgde in het Aucaans dat het beter was dat de kinderen de Franse taal in hun eigen dorp kunnen leren zodat ze niet aan de Franse kant op school hoeven en dat het ook goed is dat de kinderen in Frans-Guyana de kans zullen krijgen om het Nederlands te leren. Hij drukte de MinOWC-delegatie op het hart dat het project met succes moet worden uitgevoerd.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

4 REACTIES

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLeerkrachten basisscholen Marowijnerivier volgen Frans