Hadden we ooit gedacht dat er anno 2023 een kastenstelsel gehanteerd zou worden onder leiding van een president in Suriname? Want wat we nu in de praktijk zien lijkt er veel op. Zou het kunnen dat dit systeem nog steeds speelt, bij nakomelingen van mensen die 3500 jaar volgens dit stelsel leefden?
Op de Mulo school leerde ik over dit kaste systeem dat men in India hanteerde. Ik vond het een verschrikkelijk systeem en was blij dat mijn Hindoestaanse broeders en zusters naar Suriname waren gekomen zodat zij dit nare systeem konden ontwijken want ja, in mijn perceptie leefden wij allemaal hier als broeder en zuster gezellig met en naast elkaar. Gelukkig maar.
Kastestelsel oorsprong
Zoals we geleerd hebben op school bestond het kastenstelsel in India uit verschillende groepen in een samenleving. Het kastestelsel begon ongeveer 1500 voor Christu en is dus 3500 jaar oud. Het werd ingesteld door de Ariers die vanuit het noorden India binnenvielen en veroverden.
Om de baas te kunnen blijven in dit grote, toen geheel uit allerlei hindoestromingen bestaande land bedachten zij het kastenstelsel. Daarbij stonden zij aan het hoofd als Brahmanen, die de kaste van de priesters, leiders en leraren vormen.
Kastestelsel
De lichtkleurige Ariërs creëerden als uitleg voor de kasten dat Brahma, de scheppende kracht van hun God, dit had ingesteld. De Brahmanen kaste werd gesymboliseerd door het hoofd van Brahma, de geestelijke leiders, pandits en leraren in de gemeenschap. De tweede kaste was die van krijgslieden (de gewapende machten) en koningen, de Ksatrias, gesymboliseerd door de armen van Brahma. Alsook vaklieden als goudsmeden, pottenbakkers, wevers en kunstschilders. Een huwelijk tussen personen van verschillende kasten was streng verboden.
Terwijl de derde kaste, de de romp van Brahma , de Vaishyas uit handelaren en kooplui bestond . De vierde kaste, de Shudra’s, de landbouwers voorgesteld werden als de benen van Brahma. De vijfde groep waren de Parias of outcast, de onaanraakbaren.
Kleurdiscriminatie (colorism)
Het kastenstelsel heeft vaak ook te maken met huidskleur. Kijk maar naar de grote Bollywood fimsterren, de goede en goed betaalde rollen worden door hele licht getinte sterren gespeeld. De boeven zijn altijd donkerder van kleur, evenals de minder belangrijke figuranten.
Kastelozen
Het misdadige en onrechtvaardige van het kaste systeem in India is wel dat er een vijfde groep werd gecreëerd van kastelozen, de rechteloze groep van dalits, de onaanraakbaren. Die worden niet genoemd in het lichaam van Brahma, alsof ze niet door God geschapen zijn. (Sobu, na bon prit’den?) De aanleiding om dit te onderzoeken en iets te schrijven over dit onderwerp was ook dat een Sarnami broeder onlangs een andere op het net uitschold voor kasteloze en ik me afvroeg, waar slaat dat op?
Discriminatie
Bij het onderzoek kwam ik tot vervelende ontdekkingen. Tot nu toe worden er dagelijks in dat land met 1 miljard mensen wel zo’n “kasteloze’ mishandeld, hun vrouwen verkracht en 800 per jaar gedood. Ongestraft! zo zag ik op documentaires toen ik dit onderwerp opzocht. Bij sollicitaties in India wordt gevraagd je kaste in te vullen tot op de dag van vandaag.
Er is wel vooruitgang geboekt in India, er zijn maatregelen genomen vanuit de regering dat de paria’s zich kunnen scholen, dus er zijn ook intellectuelen, politieke leiders en zelfs een enkele minister uit deze groep voortgekomen . Maar er is toch een soort apartheid, waarbij gezondheidswerkers bijvoorbeeld gewoon weigeren hun diensten te verlenen , al gaat het over baby’s vaccineren, aan de verworpenen van hun maatschappij. Mahatma Gandhi Zag het verfoeilijke van het kaste systeem en noemde de “onaanraakbaren” Harijans hetgeen kinderen Gods betekent.