woensdag 24 april 2024
32 C
Paramaribo
7 C
Amsterdam
4
(2)

Overheid voorkomt wegtrekken zorgpersoneel

lees ook ...

Overheidsziekenhuizen melden reeds enige tijd het vertrekken van vooral gespecialiseerde zorgmedewerkers naar het buitenland, de zogeheten brain drain. Deze trek naar het buitenland heeft zodanige vormen aangenomen, dat er voor hooggespecialiseerde functies haast niemand meer te vinden is in Suriname 

Het gaat in deze om zorgmedewerkers van bijvoorbeeld de Intensive Care Units, de operatiekamers, de afdelingen Spoedeisende Hulp, de Neonatale Intensive Care Unit, het Radiotherapeutisch Centrum en het Medisch Microbiologisch Laboratorium.

De regering van Suriname heeft nota genomen van de leegloop van drie overheids-ziekenhuizen: het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (verantwoordelijk voor 60 procent van de ziekenhuiszorg en 95 procent van de topklinische, complexe en acute zorg in het land), het ‘s Lands Hospitaal (het belangrijkste moeder- en kindziekenhuis) en het Mungra Medisch Centrum (het enige ziekenhuis in het westen van het land).

In de regeringsvergadering is besloten om aan medewerkers die essentieel zijn voor het in stand houden van zorgfuncties een overbruggings- en een wervings- en behoudstoelage toe te kennen. Verder is een beroep gedaan op de Nationale Ziekenhuis Raad (NZR) om de zorgmedewerkers in Suriname efficiënter in te zetten, al dan niet door intensievere samenwerkingsverbanden tussen de ziekenhuizen.

De regering hoopt dat zij met deze tegemoetkoming zorgmedewerkers kan motiveren om het land niet te verlaten en hun krachten te blijven geven aan de gezondheidszorg in Suriname. Intussen blijft de regering zich inspannen om op een gestructureerde wijze de waardering van zorgpersoneel te verbeteren.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameOverheid voorkomt wegtrekken zorgpersoneel