maandag 17 juni 2024
28 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
3
(1)

Latere invoering BTW moet gemeenschap beschermen tegen prijsstijgingen

lees ook ...

Surinaamse patiënten weer naar Colombia

Suriname is weer in de gelegenheid om patiënten die hoog complexe zorg nodig hebben uit te zenden naar Colombia. Een delegatie van het ‘Hospital Internacional de Colombia’ in Bucaramanga, Colombia is ...

In Suriname zal de Belasting over de Toegevoegde Waarde (BTW) niet meer op 1 juli 2022, maar op 1 januari 2023 worden ingevoerd. Een belangrijke overweging voor de regering bij dit uitstel was om de samenleving zo veel als mogelijk te beschermen tegen prijsstijgingen.

Mede door de oorlog in Oekraïne zijn internationale prijzen behoorlijk gestegen. Door de latere invoering van de BTW zullen de effecten hiervan minder stringent zijn voor de samenleving, meldt het ministerie van Financiën en Planning. Daarnaast geven de extra zes maanden meer ruimte om een goede implementatie te bewerkstelligen.

De BTW zal 15 procent bedragen. Aangezien de implementatie van de BTW een belangrijk onderdeel is van het programma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), is aan het IMF gevraagd de latere uitvoering in het macro-economische model te incorporeren. De tweede programma-evaluatie door de IMF-Board van eind juni zal daarom worden opgeschoven.

Het IMF-programma loopt tot eind 2024 en behelst een aantal maatregelen om de fiscale en monetaire positie van de Staat te versterken. Een belangrijk onderdeel daarvan is ook de herstructurering van de schulden.

Recent is de nieuwe wet BTW ingediend bij De Nationale Assemblee. De BTW zal de omzetbelasting vervangen. Dit zal leiden tot een moderne en effectievere manier van belastinginning. De achterliggende doelstelling is de overheidsfinanciën te versterken.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLatere invoering BTW moet gemeenschap beschermen tegen prijsstijgingen