woensdag 31 mei 2023
24.7 C
Paramaribo
11.5 C
Amsterdam
0
(0)

Langere werktijden horeca en bakkerijen ivm feestdagen

lees ook ...

Lijk vermoedelijk vermoorde bejaarde in haar woning aangetro...

De politie van het bureau Groningen heeft op zondagochtend 28 mei 2023, het lijk van de 77-jarige K.B., in verre staat van ontbinding in de keuken van haar woning aan de Smithfieldweg in het district ...

Het ministerie van Arbeid heeft een Algemene Overwerkvergunning uitgevaardigd die onder andere aangeeft dat bepaalde bedrijven hun personeel 11 tot 13 uren arbeid mogen laten  verrichten per dag in verband met de komende feestdagen. Deze overwerkvergunning heeft betrekking  op winkels, bakkerijen en een deel van horecabedrijven. Hiermee kunnen deze bedrijven inspelen op de verwachte drukte rondom de kerstdagen en de jaarwisseling. 

De Algemene Overwerkvergunning heeft betrekking op de periode van 16 december tot en met 30 december, met uitzondering van de dagen 19, 20, 25, 26, en 27 december 2020. In deze periode is het toegestaan om het personeel van onder andere winkels, cafés, en restaurants maximaal 11 uren per dag arbeid te laten verrichten, terwijl de werknemers van brood- en banketbakkerijen tot 13 uren per dag arbeid mogen verrichten.

Het ministerie benadrukt hierbij  dat er voor overwerk minimaal anderhalf maal het vastgesteld loon dient te worden betaald. Indien bedrijven een specifieke overwerkvergunning hebben voor de zondag en /of voor feestdagen dienen ze hun werknemers tenminste tweemaal het vastgestelde loon te betalen. Deze regeling geldt ook voor personen die in ploegendienst zijn geroosterd voor de zondag en/of voor feestdagen. Daarboven dient de werknemer in dezelfde werkweek ook nog een andere vrije dag toegekend te krijgen. Indien het een werknemer in deze periode niet goed uitkomt om langer te werken, is het niet correct om voor het belang van de werkgever, het belang van de werknemer te schenden door die te sommeren langer arbeid te verrichten.

Bedrijven in andere sectoren dan die opgenomen zijn in de Algemene Overwerkvergunning dienen normaal overwerkvergunning aan te vragen bij de Arbeidsinspectie als de behoefte daartoe aanwezig is. De Arbeidsinspectie zegt streng streng erop toe te zullen zien dat werkgevers het maximaal aantal werkuren niet overschrijden. Er zal ook strenge controle worden uitgeoefend op de naleving van de bepalingen die betrekking hebben op overwerkvergoeding. Ook zal op worden toegezien dat werknemers minimaal een halfuur schaften, na vijf uren arbeid te hebben verricht.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLangere werktijden horeca en bakkerijen ivm feestdagen