Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Lange rijen bij uitbetaling sociale voorzieningen moeten tot het verleden behoren

Geplaatst

op

door

Minister André Misiekaba van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo) heeft vanaf zijn aantreden in mei aangekondigd, dat dit departement mensvriendelijk moet worden gemaakt. Een aantal gebouwen verkeren in deplorabele staat. De problemen van burgers moeten volgens de bewindsman niet verergeren als zij één van de kantoren bezoeken. Vaak ontstaan er bijvoorbeeld bij de uitbetaling lange rijen. Dit is ook donderdag het geval geweest bij de uitbetaling van Algemene Kinderbijslag (AKB). De bewindsman heeft een verrassingsbezoek gebracht aan de Dienst Uitbetaling Sociale Voorzieningen (AUSV). Minister Misiekaba wilde namelijk zelf poolshoogte om te zien hoe zaken verlopen bij de uitbetaling van sociale voorzieningen. Met de leiding van deze dienst is onder andere van gedachten gewisseld over de structuur van de betaling, de vlotte afhandeling van de cliënten en het uitzetten van het werk.

De bewindsman vindt dat het staan in lange rijen tot het verleden moet behoren. Op dit moment is voor een voorlopige oplossing gezorgd, waarbij de mensen nu stoelen krijgen om onder een tent plaats te nemen. Nu wordt bestudeerd hoe het gebruik van de moni karta, die haar diensten heeft bewezen, kan worden uitgebreid. Bij de eerstvolgende betaling van de AKB moet er al verbetering merkbaar zijn. “Het moet prettig toeven zijn bij elk kantoor van Sozavo. Mensen moeten zich uitgenodigd voelen wanneer ze er komen,” stelt de minister.

De bewindsman heeft aan de dienst AUSV de instructie gegeven om volgende week te starten met de uitbetaling van AKB in de districten Commewijne en Saramacca. De ouders uit deze districten zullen vroegtijdig op de hoogte worden gesteld.

1 Reactie

1
Reageer op dit artikel

1000
Black

wat, staan er nog steeds mensen in lange rijen voor een beetje geld. kom zeg. we leven in 2019 geen 1975. we zijn onafhankelijk laat dat zien. niet blijven hangen . Dit soort rijen was vroeger. geld op een rekening . klaar. tijd kost geld. Suriname voorwaarts.Advertentie

Suriname

Volksgezondheid presenteert plan van aanpak coronavirus in parlement

Geplaatst

op

door

Culturu.com- Het ministerie van Volksgezondheid heeft op donderdag 27 februari 2020 een presentatie gehouden in het parlement over het coronavirus. In medische termen wordt dit virus getypeerd onder de naam; “COVID 19”. In een standaard Operating Procedure (SOP) is het plan dat Suriname zal uitvoeren als het virus het land zou moeten bereiken, gepresenteerd. De waarnemend directeur van het ministerie drs. Cleopatra Jessurun heeft in een inleiding aangegeven wat is opgenomen in het plan.

In het plan van aanpak zijn de volgende stappen opgenomen:

 1. Definities
 2. Port entree screening en scenario
 3. Detectie van cases en Communicatie
 4. Richtlijnen voor de poortartsen (huisartsen en SEH met betrekking tot detectie en handling case
 5. Externe partners (waaronder afgevaardigden van ministeries en NCCR) geleid door richtlijnen WHO/ PAHO en CARPHA
 6. Infectie preventie met betrekking tot case handling
 7. Transport van cases
 8. Diagnostiek en sample handling
 9. Quarantaine: zelf quarantaine en overheidsquarantaine
 10. Bewaking en beveiliging
 11. Isolatie en clinical management: richtlijnen voor specialisten met betrekking tot behandeling van ziekenhuis cases

In december 2019 is de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) gealarmeerd dat in Wuhan, China het coronavirus is uitgebroken. Het virus komt al in 37 landen voor. In Suriname zijn er geen meldingen van besmetting gemeld bij het ministerie. Volgens onderzoek is de vitality rate van het COVID 19 virus 2 procent. Dat betekent dat van de 100 personen slechts maar 2 personen kunnen overlijden aan het virus.

Een interministeriële commissie bestaande uit de National Public Health Response team, de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie, Justitie en Politie, Regionale Ontwikkeling, Financiën, Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en externe partners zoals: PAHO, NCCR, RGD, Medische Zending en de ziekenhuizen, hebben nauw samengewerkt bij het ontwikkelen van de SOP. Dit om stapsgewijs het proces vast te leggen voor directe betrokkenen en belanghebbenden waarbij verschillende scenario’s zijn uitgewerkt voor de detectie van mogelijke gevallen. De voorzitter van de commissie Volksgezondheid, het lid Jennifer Vreedzaam, heeft aangegeven dat de informatie die verkregen is door het ministerie verder zal worden besproken met de commissie. De commissie bestaat naast het lid Vreedzaam uit de leden: Diana Pokie, Guilliano Snip, drs. Djoties Jaggernath, Silvana Afonsoewa, drs. Dew Sharman en drs. Celsius Waterberg.

Lees verder

Suriname

Motorserveillance Para versterkt met nieuwe motorfietsen

Geplaatst

op

door

Culturu.com- De motorserveillance van politie Para, heeft 2 nieuwe motorfietsen erbij. Hiermee vindt de surveillance plaats in gebieden waar er verkeersdrukte heerst. Vooral voor- en naschooltijd wordt nabij scholen geserveilleerd.

Volgens distrctscommissaris Armand Jurel wordt de aanvulling van 2 motorfietsen op prijs gesteld, maar het voldoet niet voldoende aan de heersende ontwikkeling in het district. Para bruist van veel sociaal maatschappelijke activiteiten. Het internationaal luchthaven ligt ook in dit district en de vele toeristische oorden zijn volgens de burgervader een enorme bron voor verkeersdrukte.

Jurel vindt dat het veiligheidsbeleid moet worden aangepast naar de groeiende populatie en de uitbreiding  van onder anderen; de overheidsdienstverlening op Onverwacht. De bouw van een nieuwe gezondheidscentrum, een busterminal en de vestiging van een dependance van het directoraat Transport maakt Onverwacht veel drukker.

Lees verder
Advertentie

Laatste reacties

Meest gelezen