zaterdag 25 mei 2024
30 C
Paramaribo
14.9 C
Amsterdam
0
(0)

Landen uitgesloten van financiele hulp door oneerlijke classificatie

lees ook ...

Auto die de Saramaccarivier inreed met lichaam erin aangetro...

De auto van Sharon I., die gistermorgen in de Saramaccarivier reed, is boven water gehaald. In het voertuig werd haar lichaam gevonden. Het motief voor haar beslissing om een einde aan haar leven ...

President Chandrikapersad Santokhi pleitte op de IX summit of the Americas voor heroverweging van de oneerlijke en onrealistische classificatie instrumenten, omdat het landen in een ongunstige positie plaatst. Het staatshoofd benadrukte het belang van de toegang tot concessionele financiering voor landen in ontwikkeling en gebieden met een laaggelegen kust.

“De impact van de klimaatcrisis staat het bouwen aan een duurzame en veerkrachtige toekomst voor ontwikkelingslanden en laaggelegen kuststaten in de weg,” sprak president Chandrikapersad Santokhi op de IX Summit of the Americas. Het staatshoofd is van mening dat de classificatie-instrumenten moeten worden heroverwogen, omdat ze landen in een kwetsbare en ongunstige positie plaatsen. Veel landen worden uitgesloten van mondiale en regionale financiële instrumenten vanwege de oneerlijke classificatie.

De president  voegde hieraan toe dat nieuwkomers als Suriname en Guyana de kans moeten krijgen om te profiteren van moderne ontwikkelingen in de winning industrie. “Tegelijkertijd zijn we ons ervan bewust dat het aan ons is om ervoor te zorgen dat we onze olie- en gasbronnen op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier beheren.” De transitie naar een duurzame economie met als doel 80 procent groene energie in het jaar 2060 is in de planning.

Het staatshoofd voegde er aan toe dat de toegang tot concessionele financiering van uiterst belang blijft voor ontwikkelingslanden en kwetsbare gebieden. Hij verwees naar de wateroverlast waarmee Suriname te kampen heeft die in sterk contrast staat met Surinames inzet voor het houden van een hoge bosbedekking die een belangrijke is voor de hele wereld.

Als aantredende voorzitter van de vijftien landen van de Caricom zei president Santokhi middels dialoog te zullen bijdragen aan de versterking van een meer coöperatief, toegewijd en impactvol inter-Amerikaans multilateralisme.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLanden uitgesloten van financiele hulp door oneerlijke classificatie