donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
12 C
Amsterdam
5
(1)

Landelijke Coordinatie Buurtmanagement

lees ook ...

DC Bhola en protesteerders garanderen veiligheid tijdens pro...

Districtscommissaris Ricardo Bhola van Paramaribo-Noordoost garandeert de samenleving dat het op vrijdag 24 maart aanstaande wanneer er weer een protest wordt gehouden dat het veilig zal zijn.  De bur...

De politiezorg wordt dichter bij de burger gebracht door middel van een landelijke coordinatie van het buurtmanagement. Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft daartoe formeel een Landelijke Coördinator Buurtmanagement in de persoon van politie-inspecteur Henry Kia geïnstalleerd. De betrokkenheid van de samenleving in de criminaliteitsbestrijding zal hierdoor meer tot uiting komen. Van de 9 buurtmanagers die in 2005 waren opgeleid, is Kia de enige die nog in functie is. De installatie vond plaats op vrijdag 4 juni. Minister Amoksi zegt dat het project Buurtmanagement naar een hoger niveau getild moet worden. “Kijkend naar de Covid-19-situatie dan zien wij hoe belangrijk is om het gedrag van de burger te beïnvloeden. Willen wij daadwerkelijk het gedrag van de mens veranderen, dan moeten wij bepaalde instituten in de buurten hebben”, aldus minister Amoksi.

Korpschef Roberto Prade zegt blij te zijn met deze ontwikkeling om het project van Buurtmanagement weer op te pakken. “De aanpak van de herstart leefde al bij het korps. Het Meerjarenbeleid van het KPS handelt ook over het buurtmanagement en wij moeten eraan werken om het zo goed mogelijk aan te pakken”. Hij ziet het rekruteren van de kandidaten voor dit project als een uitdaging, omdat de rangen in deze een belangrijke rol spelen. De buurtmanagers moeten heel serieus zijn. Zij moeten bewust zijn van hun verantwoordelijkheid. Het is een zware job, daarom zal het korps eraan werken om de job zo interessant mogelijk te maken. Alle voorwaarden moeten in ‘place’ gebracht worden. Ook de wijkindeling zal nader bekeken worden. Prade vindt inspecteur Kia de beste kandidaat om het geheel te coördineren. Korpschef Prade verwacht een korte en lange termijnplan van aanpak van de Landelijke Coördinator.

Kia die vanaf het begin van het project Buurtmanagement in Suriname aanzit, bedankte de minister en de korpschef voor het in hem gestelde vertrouwen. Hij gaf aan dat hij resultaat gericht zal werken om de gestelde doelen te behalen. “Het huidig bestand aan buurtmanagers zal gescreend worden, waarna er nieuwe managers zullen worden getraind”. Inspecteur Kia haalde verder aan dat onder Buurtmanagement moet worden verstaan sociale misdaadpreventie, waarbij de politie te werk gaat met alle relevante organisaties om beschermende factoren toe te passen die een leefbare samenleving moet creëren. Inspecteur Kia heeft in 2016 een award heeft ontvangen van het Pan American Development Foundation (PADF) in Trinidad & Tobago als best facilitator tijdens het Weerstand en Preventie Programma.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLandelijke Coordinatie Buurtmanagement