donderdag 13 juni 2024
25 C
Paramaribo
17.1 C
Amsterdam
0
(0)

Landelijk woningbouwprogramma van start gegaan

lees ook ...

Surinaamse rijstsector op weg naar record inzaai

Parmanand Sewdien, Minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), zegt dat er intensief wordt gewerkt om de export van Suriname te vergroten, ondanks beperkte middelen. Sewdien gaf aan dat er op z...

Het Landelijk Woningbouw Programma (LWBP) Fase 01 is vandaag, vrijdag 25 augustus 2023 van start gegaan in Reeberg in het district Wanica. President Chandrikapersad Santokhi sprak de aanwezigen toe en onthulde het naambord.

Het staatshoofd vergeleek het fundament dat de regering legt voor de ontwikkeling van het land met een sterk fundament voor een woning. Op het perceelland van 63 hectare te Reeberg zullen ruim 600 kavels bouwrijp gemaakt worden.

President Santokhi sprak over de belofte, dat een ieder een bouwperceel zou krijgen, hetgeen van start ging met de landelijke registratie. Van de 70.000 geregistreerden hebben 30.000 een perceel ontvangen.

Het grootste probleem is echter dat de mensen geen toegang hebben tot hun terreinen. De regering heeft besloten de gebieden te ontwikkelen. Verder is gezorgd voor goedkoop kapitaal door onder meer de 07 procent kasreserve voor woningbouw te verruimen naar SRD 950.000.

De regering is naar zeggen van het staatshoofd bezig met tal van investeringsprojecten samen met het bedrijfsleven, waaronder bouwprojecten. President Santokhi zegt dat het project Reeberg ook werkgelegenheid en spin-off naar de lokale markt betekent. Verder krijgen aannemers die al geruime tijd op betalingen vanuit de overheid wachten, ook de gelegenheid een bijdrage te leveren.

Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) zei dat het Landelijk Woningbouw Programma Fase 01 goed is voorbereid en dat er streng toezicht zal zijn op de uitvoering. Het idee is om 2500 woon oplossingen te bedenken. Na aantreden van de regering zijn alle woningbouwprojecten geïnventariseerd. Het project Reeberg was een van de projecten die geen kans van slagen had.

Na Reeberg zullen ook de terreinen aan de Merveilleweg en de Peprepinweg bouwrijp gemaakt worden. Het gaat dan om zo’n 1200 kavels. Minister Nurmohamed spreekt van een duurzaam beleid, waarbij de woonhuizen ook daadwerkelijk moeten worden opgezet. Daarvoor zijn er naar zijn zeggen, faciliteiten gecreëerd met de banken.

De terreinen worden bouwrijp gemaakt door de Baitali Group en het Architectenbureau Bab. Daarvoor hebben de functionarissen van deze ondernemingen samen met de leiding van Openbare Werken ter plekke het contract getekend. Mark Rommy, LWBP-projectmanager, zei president Santokhi, de leiding van OW, de governor van de Centrale Bank van Suriname en de minister van Financiën en Planning erkentelijk te zijn voor hun rol in het geheel.

Mark Rommy deelde verder mee dat fase 02 en 03 reeds in voorbereiding zijn. “Het doel is zoveel mogelijk woonoplossingen te realiseren”, aldus Rommy. Hij gaf aan dat de regering afgelopen woensdag een primeur had met het goedkeuren van het eerste public-private partnership model. Rommy: “Dat betekent dat we met banken en particulieren direct woonoplossingen kunnen bieden aan mensen die huizen willen kopen.”

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLandelijk woningbouwprogramma van start gegaan