maandag 15 juli 2024
33 C
Paramaribo
20.8 C
Amsterdam
0
(0)

Landbouwtentoonstelling en beurs door SAMAP ter bevordering van Surinaamse producten

lees ook ...

Na 25 jaar doet Suriname weer mee met Miss Universe

Suriname doet na 25 jaar weer mee met Miss Universe. In november zal dit evenement gehouden worden in Mexico City. De officiële introductie zal op 10 augustus plaatsvinden in het Assuria Event Center....

Om Surinaamse producten een betere positie op de handelsmarkt te geven, organiseerde het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) een landbouwtentoonstelling en beurs in samenwerking met het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). De beurs, die ook bedoeld was om de netwerkvorming van Surinaamse ondernemers te ondersteunen, vond plaats in het Live Entertainment Center en werd op vrijdag 14 juni 2024 geopend.

De tweedaagse beurs richtte zich op alle landbouwgerelateerde ondernemingen, variërend van individuele boeren en kleine landbouwbedrijven tot coöperaties en joint ventures. Het evenement bood ondernemers de mogelijkheid om hun producten tentoon te stellen en bekendheid te verwerven bij het publiek, en opende tevens deuren naar de exportmarkt.

Mevrouw Inge Apai, directeur van G-Rafa, beschreef haar deelname als een eer en benadrukte het belang van de beurs voor de bekendheid en uitbreiding van haar productie. Ze sprak haar dank uit voor de significante bijdrage van SAMAP aan de groei van haar onderneming. Dankzij de organisatie is haar onderneming van één product naar de verwerking van meerdere producten gegroeid. G-Rafa produceert gezondheids- en schoonheidsproducten.

Erick Zeballos, Chief Technical Advisor van SAMAP, liet weten dat het SAMAP-project eind 2024 zal eindigen. Het project, dat in 2018 van start ging en initieel vier jaar zou duren, werd met twee jaar verlengd vanwege de grote behoefte. Vanwege de stevige basis die SAMAP de afgelopen jaren gelegd heeft, verwacht Zeballos positieve resultaten in het ondernemerschap binnen de landbouwsector.

De SAMAP-ondersteuning gebeurde landelijk en de organisatie ondersteunde ondernemers niet alleen bij de oprichting van hun ondernemingen, maar ook bij technologische ontwikkelingen, zoals het gebruik van drones en hydrologische systemen, met een nadruk op duurzaamheid. Ondanks het naderende einde van het project, roept de Chief landbouwers en ondernemers op om door te gaan met verwerking, productie en verbetering, en hij kijkt uit naar meer en betere producten op de markt.

Ook LVV-minister Parmanand Sewdien onderstreepte de grote bijdrage van SAMAP aan Suriname. Eén van de subsectoren die profiteerde, is de rijstsector die in samenwerking tussen de organisatie, de boeren en de overheid heeft kunnen meewerken aan het bepalen van de kostprijs. De minister constateerde vooruitgang:

“Eerder werd voedsel slechts van Guyana naar Suriname geïmporteerd, maar tegenwoordig exporteren we ook van Suriname naar Guyana. Hierdoor zal de vraag naar voedselproductie toenemen,” aldus de bewindsman. Helaas hebben niet alle ondernemers de ondersteuning kunnen krijgen, vanwege redenen zoals late registratie of miscommunicatie.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLandbouwtentoonstelling en beurs door SAMAP ter bevordering van Surinaamse producten