Op zaterdag 9 december brachten zeventien landbouwers, allen lid van een coöperatie in verschillende dorpen in Brokopondo, een bezoek aan landbouwers André Pita en René Koniso in Moengo, Marowijne. Het gaat om 13 vrouwen en 4 mannen. Pita en Koniso zijn al meer dan 20 jaar actief in duurzame landbouw, en het doel van het bezoek was om kennis uit te wisselen tussen de landbouwers.
De kennisuitwisseling tussen de boeren van de twee districten werd mogelijk gemaakt door het SAC-project van World University Service of Canada (WUSC) Caribbean. Dit project maakt deel uit van de Tri-party sub-agreement tussen WUSC Caribbean, Coöperatie Fitimaw en Bonanza Agro Industries NV.
Tijdens het bezoek hebben beide landbouwers de deelnemers gedetailleerd uitgelegd hoe ze onder alle omstandigheden een goede productie realiseren. Belangrijke aspecten zoals irrigatie, ontwatering, drainage, bedden maken, kwalitatief plantmateriaal en een goede kwekerij, bemesting, ziekte- en plaagbestrijding, kennis van de landbouw, dagelijkse aanwezigheid op het veld, en liefde voor de landbouw kwamen aan bod.
Ashwien Gangadin, de onderdirecteur van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV-Oost), sprak de deelnemers toe en verzekerde hen van de volledige ondersteuning van LVV. Alle partijen waren tevreden met de opgedane kennis, die zeker in de praktijk zal worden gebracht. Financiering kwam ook ter sprake, waarbij werd benadrukt dat de juiste ondersteuning wonderen kan verrichten binnen hun werkveld en financiële middelen kan besparen.
World University Service of Canada (WUSC) is een Canadese non-profitorganisatie die zich inzet om de wereld een betere plek te maken voor alle jongeren. WUSC Caribbean voert nu het vijfjarige project “the Sustainable Agriculture in the Caribbean (SAC) project” uit, dat klimaatbestendige landbouw bevordert voor rechtvaardige economische groei. Het project streeft naar een vergroting van de economische welvaart van met name vrouwen en jongeren in duurzamere landbouwmarkten.
Het SAC-project is een economisch groeiproject dat wordt uitgevoerd in vijf landen: Dominica, Guyana, Jamaica, St. Lucia en Suriname. Vrouwen en jongeren staan centraal in het project, met als doel hun invloed in de gekozen landbouwmarktsystemen te vergroten en tegelijkertijd de klimaatbestendige landbouwproductie te versterken om de voedselzekerheid te vergroten.