dinsdag 28 november 2023
24.7 C
Paramaribo
1.9 C
Amsterdam
3
(1)

Landbouwers bewust gemaakt van veilig gebruik pesticiden

lees ook ...

Newmont Suriname betuigt medeleven na tragisch mijnbouwongev...

Newmont Suriname heeft met grote verslagenheid kennisgenomen van het tragische mijnbouwongeval dat op maandag 20 november plaatsvond in het kleinschalige mijnbouwgebied te Matawai in Brokopondo en in ...

Om de samenleving bewust te maken van de gevolgen van het verkeerd en of onjuist gebruiken van bestrijdingsmiddelen oftewel pesticiden wordt er momenteel een training verzorgd aan landbouwers. Deze training is in verband met het Pesticide Management System project, welke onderdeel vormt van het Agricultural Competitiveness Program (SU-L1020) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Onder bestrijdingsmiddelen wordt verstaan: alle stoffen die worden gebruikt om ziekten en plagen in de landbouw, veeteelt en in het huishouden te doden of te onderdrukken. Bestrijdingsmiddelen kunnen ziekten veroorzaken op zowel kort termijn (directe/ acute vergiftiging) als op lang termijn (chronische vergiftiging) zoals onder andere luchtweg- en huidaandoeningen, maar ook het zenuwstelsel en de vruchtbaarheid/voortplanting schaden en kanker veroorzaken.

De afdeling Bestrijdingsmiddelen verzorgt trainingen in ‘Het veilig en verantwoord gebruik van pesticiden’ aan landbouwers, algemeen publiek en andere belanghebbenden in Suriname. Tijdens de training ligt de focus op de landbouwers, omdat zij tot de grootste groep pesticide toedieners behoren.

Naast de landbouwers worden er ook trainingen op scholen of voor andere groepen verzorgd als reguliere werkzaamheden van de afdeling. In Commewijne zijn er in de afgelopen periode reeds trainingen verzorgd aan ongeveer 100 landbouwers van Kronenburg, Nieuw-Amsterdam en Canawapibo.

Uit voorgaande trainingssessies is ook gebleken dat mensen er (nog) niet bewust van zijn dat bestrijdingsmiddelen in de huishouding gebruikt worden. Muskietenkaars, muskieten lotion, vape matjes, rattengif, Baygon of een ander insecticide spray alsook een hondenshampoo behoren eveneens tot de groep van bestrijdingsmiddelen, daar zij gebruikt worden om een plaag (z.a. de muskieten) te doden of te onderdrukken.

Daarom is de voorlichting hieromtrent in de vorm van trainingscampagnes gericht op het verruimen van de bewustwording en ervoor te zorgen om mens (door onder andere het dragen van de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen), dier en milieu te beschermen tegen de schadelijke effecten van bestrijdingsmiddelen.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLandbouwers bewust gemaakt van veilig gebruik pesticiden