Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Lakeesha Esseboom: “Het is gelukt om naar Nederland te gaan”

Geplaatst

op

Lakeesha Esseboom Hajraa Breda Detailfoto

“Het is gelukt om naar Nederland te gaan.” Dit zegt lakeesha Esseboom, die eerder in de Verenigde Staten (VS) studeerde en volleybalde. De Surinaamse volleybal international is blij met deze grote stap.

Op 1 september is Esseboom bij de Eindhoven University of Technology weer fris gestart. Zij studeert Psychology & Technology. Zij heeft tijdens de introductieweek op de campus kennis kunnen maken met andere volleybalsters. Hierna heeft Esseboom zeker een keer kunnen meetrainen met het team dat aan haar gepresenteerd is. Momenteel zit ze bij team twee en zal meespelen in de promoklasse.

Het volleyballen in de VS verschilt zeker van Nederlands volleybal. Ik trainde elke dag in de VS. Het Europees systeem is natuurlijk ook anders. In Brabant voelt Esseboom zich goed en zal altijd gaan voor het kampioenschap.- Culturu.com

Foto-bron: DWT-online

2 Reacties
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Paula
dinsdag 22 september 2020 07:04

“Het volleyballen in Nederland verschilt zeker van Nederlands volleybal. Ik trainde elke dag in de VS.”

Zei Esseboom dat echt? Of wordt er bij Nederlands volleybal, Amerikaans volleybal bedoeld?

Ik zie vaker van zulke onnodige fouten in artikelen op deze site.
Zouden de schrijvers van Culturu.com eerst elkaars artikelen kunnen lezen voordat deze online worden geplaatst?
Twee, of drie mensen zien schrijf, stijl, spellingsfouten eerder dan één.

Percy
dinsdag 22 september 2020 08:00

Het brast hier van de fouten. Ik lees er tegenwoordig maar overheen, anders heb ik er een dagtaak aan. Ik denk dat er geen eind redactie naar kijkt. Eigenlijk zou er iemand moeten zijn die alles woordelijk na leest, net als in een drukkerij. Verder is de opbouw van de artikelen soms wel heel dramatisch. Dan nog het waarheidsgehalte, ik heb de indruk dat er maar wat wordt aangerommeld. Veel zaken die hier worden besproken kan je met een beetje goede wil geheel of gedeeltelijk onderuit halen. Maar ja, dit is Suriname, we zijn eeuwig in ontwikkeling en aan het… Lees verder »Advertentie

Suriname

Archieven professor Ooft nu bij Nationaal Archief Suriname

Geplaatst

op

Nas Directeur Rita Tjien Fooh Bekijkt De Docmenten Van Professor Coen Ooft.

Op de 100ste geboorte dag van prof. mr. Coen Ooft, werd aan het Nationaal Archief Suriname (NAS) enkele archiefstukken die hij na zijn overlijden heeft achtergelaten, overhandigd. Deze overhandiging vond op 21 oktober  plaats, door een van zijn 8 kinderen, Frank Ooft. De overhandiging werd ook in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid van Suriname gedaan. Professor Ooft is ook voorzitter en lid van de Staten van Suriname, thans De Nationale Assemblee, geweest.

Hij heeft volgens directeur NAS, Rita Tjien Fooh, een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Surinaamse natie. Daarom wordt het gebaar van zoon Frank bijzonder op prijs gesteld. Verder gaf zij aan dat het een belangrijke nalatenschap is en daarom gedeeld moet worden met de totale Surinaamse bevolking. Zij roept hierbij het publiek, in het kader van 45 jaar Staatkundige onafhankelijkheid, op om onderzoek te doen naar wat onze verworvenheden zijn vanaf de onafhankelijkheid. Het overdrachtsdocument wordt op een ander moment getekend.

In 1963 werd Ooft minister van Economische Zaken in het kabinet onder leiding van Johan Pengel. Tijdens het eerste kabinet- Arron, 1973-1977, werd hij wederom minister, maar toen van Binnenlandse Zaken. Hij heeft boekwerken geschreven, waaronder constitutioneel recht van Suriname en kort begrip van de Staatsinrichting van Suriname. Zijn afstudeerscriptie als drs. was ‘Contouren van het constitutioneel recht van Suriname’.

Ooft heeft gewerkt als hoogleraar staats- en administratief recht aan de Anton de Kom Universiteit en was medeopsteller van de Surinaamse grondwet van 1987, welke bij referendum werd aangenomen. Na de Tweede Wereldoorlog heeft Ooft voor het dagblad ‘Het nieuws’, beschouwingen geschreven. Professor Ooft is ook medeoprichter geweest van Progressieve Surinaamse Volkspartij (PSV).

Merkwaardig is dat Ooft zich ook bezighield met grensbepalingen. Een van de overhandigde documenten gaat ook over de grensgebieden. Zoon Frank hoopt dat deze documenten kunnen helpen bij het bouwen van de bruggen over de Corantijn- en Marowijne rivier. Er zijn ongeveer 15 boeken geschreven over Staatsinrichting door Professor Ooft. Ooft stierf op 85-jarige leeftijd.

Culturu.com

Lees verder

Misdaad

Verdachte van moord aangehouden

Geplaatst

op

20201023 182424

De Recherche van Regio Midden, het Regio Bijstand Team Midden(RBTM) en de Criminelen Inlichtingen Unit (CIU) van de politie hebben de handen in elkaar geslaagden en hebben op vrijdag 23 oktober de 58-jarige van moord verdachte Marius H. opgespoord en aangehouden.

Marius H. wordt ervan verdachte zijn 31-jarige levenspartner Sarina Uhlenbeek van het leven te hebben beroofd op vrijdag 14 augustus van dit jaar. Deze voortvluchtige verdachte is aangehouden in een bosschage achter zijn woonadres in de Santopolderweg . Marius H. heeft toegegeven dat hij Sarina Uhlenbeek om het leven heeft gebracht. Hij zal waarschijnlijk door de politie in verzekering worden gesteld na overleg met het Openbaar Ministerie. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen