Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op donderdag 12 januari jongstleden beslag laten leggen op een 40 foot container waarin zich lachgas zou bevinden, waarvoor geen vergunning voor import was verleend.
Na onderzoek is bleek dat de container werkelijk voor driekwart was gevuld met cilinders lachgas. Het onderzoek wordt onder leiding van het OM voortgezet.
Wat informatie over lachgas: Lachgas inhaleren heeft een aantal risico’s die deels vergelijkbaar zijn met die van andere vluchtige snuifmiddelen. Het gaat dan vooral om duizeligheid of evenwichtsstoornissen, hoofdpijn en verwardheid. Ook misselijkheid en bewustzijnsverlies kunnen voorkomen. Net zoals gevoelloosheid in de ledematen. Een gevoel van tintelingen in de handen en voeten in de dagen na het gebruik, komt ook voor.
Door de duizeligheid, verwardheid en gevoelloosheid is er een kans op ongevallen na het gebruik. Denk bijvoorbeeld aan een val na evenwichtsverlies waarbij men zich ernstig kan verwonden of een ongeval in het verkeer.
Lachgas is op zich niet ontvlambaar, maar omdat het in patronen of flessen onder hoge druk zit, kunnen bij het rechtstreeks inhaleren uit een lachgaspatroon of van een gasfles de lippen, mondholte of zelfs longen bevroren raken.
Het dronken gevoel bij het inademen van lachgas heeft ook te maken met het zuurstofgebrek in de hersenen, wat kan zorgen voor coördinatiestoornissen en dus ook voor valpartijen en verwondingen.
Ook al duurt de roes niet meer dan een paar minuten, lachgas kan ook nadien voor onoplettendheid zorgen. Deelname aan het verkeer in de uren na het gebruik is daarom af te raden. Gebruik ervan tijdens de zwangerschap is af te raden. Los van mogelijke risico’s van het gas zelf, is zuurstofgebrek op zich al schadelijk voor de ontwikkeling van de foetus.
Lachgas is op de lange termijn gevaarlijk voor mensen met een vitamine B12-tekort. Wie qua voeding sowieso moet opletten voor voldoende vitamine B12-inname (bijvoorbeeld veganisten) loopt extra risico. Langdurig gebruik van lachgas kan door zo’n tekort voor bloedarmoede en problemen aan het zenuwstelsel zorgen.
Het risico op aanhoudende gevoelloosheid en tintelingen in bijvoorbeeld handen en voeten neemt wel toe met regelmatig of langdurig gebruik. Volgens onderzoekers is lachgas weinig verslavend, maar het is niet uitgesloten.
Het lichaam van een jongere is ook een stuk kwetsbaarder dan dat van een volwassene.