donderdag 23 maart 2023
25.5 C
Paramaribo
13.5 C
Amsterdam
0
(0)

Laboratorium Adron wordt gemoderniseerd

lees ook ...

Wereld waterdag; wat doen wij aan ons watergebruik?

Vandaag is het Wereldwaterdag, die sinds 1993 elk jaar op 22 maart wordt gehouden. Het moet het bewustzijn vergroten over de twee miljard mensen die zonder toegang tot veilig water leven. Dit jaar gaa...

Het laboratorium van het Anne van Dijk Rijstonderzoeks centrum (ADRON) wordt  ingericht en gemoderniseerd om beter dan voorheen onderzoek te kunnen doen naar ziekten en plagen waarmee de rijstsector te kampen heeft. De modernisering van het lab moet ook erin resulteren dat de kwaliteit van onze rijst steeds beter wordt en dat daarmee onze concurrentie positie op de wereldmarkt wordt verbeterd.

Minister Parmanand Sewdien onthulde op zaterdagmorgen 04 februari 2023 samen met Geraldine St Croix, project coördinator van het “Agriculture competitiveness program”, een plakkaat voor de verbetering van het laboratorium van het ADRON. Dit programma wordt sedert 2017 door het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij samen met de Inter American Development Bank (IDB) en het Inter American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA) uitgevoerd.

Het project heeft als doel het concurrentievermogen van de landbouw, diergezondheid, de gezondheid van planten, de voedselveiligheid, het landbouwonderzoek en de diensten voor technologie overdracht te verbeteren.
Het IDB L1020 project zoals het bekend staat, is in 2017 van start gegaan en zal bij de afsluiting in 2024 verhoogde landbouwinkomsten en productiviteit, verhoogde export van landbouwproducten, betere bewaking van ziekten en plagen en ontwikkeling van voedselveiligheidsnormen moeten hebben bewerkstelligd.

Volgens minister Sewdien komt deze verbetering van de laboratorium faciliteiten op het juiste moment waarbij er een heleboel te doen is omtrent residuen van pesticiden en andere gifstoffen in voedsel uit het district Nickerie. ADRON directeur Jerry Tjoe Awie is ervan overtuigd dat dit project de innovatie binnen de rijstsector ten goede zal komen. Vooral op het gebied van ziekten,plagen en onkruiden zal er binnenkort beter onderzoek kunnen worden verricht.

De aanbesteding- en gunningsprocedures voor het laboratorium apparatuur zijn reeds afgerond, waardoor nu het wachten is op de levering van de apparatuur zegt Tjoe a wie. Volgens Geraldine St Croix is de opschaling van het ADRON lab één van de grote mijlpalen van het “Agriculture competitiveness project”, waarin totaal vier laboratoria zullen worden uitgebreid en of worden opgezet. Het grootste laboratorium is het cluster lab van LVV dat begin volgend jaar af moet zijn.

 

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameLaboratorium Adron wordt gemoderniseerd