zondag 16 juni 2024
28 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
3
(2)

Kwikblootstelling alarmerend hoog bij zwangere vrouwen in het binnenland

lees ook ...

Première van ‘De Schitterende Schaduw’: een drie...

Vandaag vonden de try-outs plaats van de muziek- en danstheatervoorstellingen genaamd ‘De Schitterende Schaduw’, georganiseerd door de Reframing HERstory Art Foundation, in Theater Thalia. Dit drie...

Dr. Baldewsingh heeft tijdens haar onderzoek de kwikwaarden in het haar van zwangere vrouwen gemeten en ook de geboorte-uitkomsten van de onderzochte Inheemse en Tribale zwangere vrouwen bekeken.

Het kwik gebruikt bij de goudwinning komt in het water terecht waarna het als methylkwik wordt opgenomen door vissen. Het eten van deze vissen verhoogt de kans op opname van kwik bij de mens. Wanneer een zwangere vrouw veel vis eet wordt het kwik in de vis opgenomen in haar lichaam en getransporteerd via de moederkoek naar het kind waar het allerlei schadelijke gevolgen kan hebben op de hersenen van de baby. Kinderen die in de baarmoeder zijn blootgesteld aan methylkwik hebben een grotere kans op ontwikkelingsstoornissen zoals een verminderd IQ, minder goede leerprestaties en een minder goed geheugen. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de blootstelling aan kwik in het haar van de zwangere vrouwen in het binnenland alarmerend hoog is: gemiddeld is dat 3.6 ųg/g versus 0.8 ųg/g in de kustvlakte. Een ander belangrijk resultaat uit het onderzoek van dr. Baldewsingh is dat Inheemse zwangere vrouwen meer risico hebben op kwikblootstelling dan Tribale vrouwen. Verder is aangetoond dat Inheemse vrouwen op jongere leeftijd zwanger raken en een hogere kans hebben op vroeggeboorten dan Tribale vrouwen.

Op woensdag 17 augustus 2022 verdedigde Gaitree Komal Baldewsingh aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname haar proefschrift getiteld ‘Birth outcomes of pregnant women potentially exposed to mercury in the interior of Suriname and the influence of primary health care’. Het onderzoek van dr. Baldewsingh is binnen het kader van een samenwerking tussen de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Tulane University en de University of Pittsburgh uitgevoerd.

De promotor bij dit onderzoek was dr. Wilco Zijlmans bijgestaan door een team van deskundigen afkomstig van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Tulane University en de University of Pitssburgh. Dr. Baldewsingh is de tweede promovendus die binnen het onderzoeksproject, getiteld ‘MeKiTamara- Moeder en Kind (gezondheid) in de toekomst’, waar dit promotieonderzoek deel van uitmaakt, promoveert.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

1 REACTIE

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKwikblootstelling alarmerend hoog bij zwangere vrouwen in het binnenland