Suriname ALTIJD Dichtbij

Suriname

Kwestie Greenheart heeft aandacht Surinaamse regering

Geplaatst

op

President Chan Santokhi Tijdens De Regeringspersconferentie. Beeld Gov Tv

President Chan Santokhi heeft gisteravond tijdens een persconferentie van de regering  gezegd, dat de kwestie die zich afspeelt bij het houtbedrijf Greenheart, geen vergeten zaak is. Er is sprake van een arbeidsconflict tussen de directie en arbeiders. De rechter heeft een uitspraak gedaan in het voordeel van de arbeiders. Echter heeft de directie hieraan nog geen gevolg gegeven, waardoor de onzekerheid onder het personeel met de dag toeneemt.

Het staatshoofd heeft verder aangegeven dat deze kwestie de regering ook bezighoudt. Op basis van haar verantwoordelijkheid is gemeend om deze kwestie ook mee te nemen in haar beraadslagingen. Het conflict begon toen de COVID-19-situatie in Suriname uitbrak en de arbeiders zich niet veilig voelden. Er is toen gevraagd naar beschermingsmiddelen. Toen zij geen deugdelijke kregen hebben zij het werk neergelegd.

Het bedrijf vond daarin aanleiding om geen loon uit te betalen. De zaak belandde bij de rechter die heeft aangegeven dat de arbeiders deugdelijk beschermd en uitbetaald moeten worden. Vakcentrale 47 heeft de hulp van de president ingeroepen. Volgens president Santokhi zal zijn kabinet als bemiddelaar optreden om voor beide partijen een oplossing te zoeken. Alle actoren zullen worden opgeroepen, waaronder ook de vakorganisatie en het ministerie van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken, zei de regeringsleider.

Als er geen oplossing komt zal het verder aangestuurd worden op executie van het vonnis. Het staatshoofd merkte op, dat de regering van elke investeerder in Suriname verwacht dat die zich rechtsstatelijk opstelt, zich houdt aan wet en recht en alle vonnissen gaat uitvoeren. De directie van Greenheart heeft hieraan nog geen gevolg gegeven.

Culturu.com

1 Reactie
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ronny Hooikamp
donderdag 29 oktober 2020 18:38

Lijkt mij niet zo moeilijk.
De Rechter toetst of de werkgever aan de eisen heeft voldaan.
Dat is niet zo, want overal in de wereld moet een bedrijf zijn werknemers veiligheid bieden.
De werknemers konden niet verder werken omdat ze geen bescherming van hun werkgevers kregen.
Dus de Rechter heeft volkomen gelijk, de werkgever is in gebreken gebleven en in de Corona tijd hebben de werknemers de juiste conclusie getrokken.
De werkgever is een beetje dom geweest, hij was goedkoper uit geweest met de beschermmiddelen.

Suriname

22- jarige Jongeman verdronken in kreek

Geplaatst

op

Kaarsje

De politie van Brownsweg kreeg gisteren omstreeks 18.40 uur de melding dat gouddelvers het ontzielde lichaam van een manspersoon hadden aangetroffen in een kreek in het dorp Waki Basoe. De politie begaf zich voor onderzoek naar de locatie waar het bleek te gaan om het lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie. De arts die was ingeschakeld, stelde de dood door verdrinking vast.

Volgens verklaring van de andere gouddelvers ging Marvin tussen 15.00 uur en 16.00 uur naar de kreek om zijn vaat af te wassen. Toen hij volgens zeggen van de overige gouddelvers te lang wegbleef, gingen zij op zoek naar Marvin. De collega’s zagen zijn keukengerei en een muts in het water drijven, maar Marvin was nergens te bespeuren. Zij stelden direct een zoekactie in en vonden kort daarna zijn levenloos lichaam in het water.

Het vermoeden bestaat dat Marvin tijdens de afwas is uitgegleden en in het water terecht kwam met het noodlottige gevolg. Het ontzielde lichaam van Marvin werd na afstemming met het Openbaar Ministerie afgestaan aan de nabestaanden.- culturu.com

Lees verder

Suriname

Link registratie voor Bonus ‘hosselaars’ nog niet bekend

Geplaatst

op

De Srefidensi-bonus van de landsdienaren is vandaag door de regering gestort. Ook de AOV’ers hebben de bonus vandaag ontvangen en hebben ook de verhoging van de AOV van SRD 525 naar SRD 750 gekregen. Ook de gepensioneerden krijgen de Srefidensi-bonus.

Werkgevers in de private sector mogen aan hun werknemers met een maandsalaris tot SRD 12.500, voor de maanden november en december 2020 een extra bedrag van maximaal SRD 300 als onderdeel van het samenhangend pakket van maatregelen belastingvrij uitkeren. De Srefidensi- en owru yari bonus geldt voor werknemers met een jaarlijkse bruto bezoldiging tot maximaal SRD 150.000.

Voor personen die in geen van bovengenoemde groepen vallen zou er een link worden gegeven op de Facebookpage van het ministerie van Financien en Planning om zich te registreren voor de bonus. Tot op heden 23 november is er geen link te bespeuren. De laatste bekendmaking op de FB page van het ministerie dateert van 19 november. – culturu.com

Lees verder

Meest gelezen