De gemeenschap van Kwamalasemutu weet niet als het de moeite waard is om naar de stembus te gaan de volgende keer. Dit kwam naar voren tijdens een protestactie tegen het kabinet Santokhi/Brunswijk. Men liet weten dat politieke partijen niet meer welkom zijn in hun dorp, omdat beloften niet worden nagekomen. Tijdens het protest sprak men tot een foto van de president.
Men is tot de conclusie gekomen dat inheemsen volledig afhankelijk zijn van organisaties, die in hun gebied werken. “Ik vraag de regering om met spoed naar ons te kijken en ons voorrang te geven op economische belangen van buitenstaanders, zoals Mennonieten of concessionarissen. Mijn voorouders zijn al weggejaagd uit hun leefgebieden door buitenstaanders; ik ga dit niet nogmaals toestaan”, zegt het grootopperhoofd der Tareno Jimmy Toeroemang in Zuid-Suriname, die ook ervaart dat zijn volk ontevreden is over de behandeling die zij van overheden krijgen.
Verder zegt de leider dat de kolonisator inheemsen dieper het bos in heeft gejaagd. Surinaamse regeerders hebben niet eens kunnen voorzien in de basisbehoeften zoals water, stroom, scholing en bescherming van het bos van deze groep. Er is nauwelijks werk in hun omgeving. Ze zijn afhankelijk van toelagen die de staat hen toekent. Soms worden deze toelagen heel laat uitgekeerd met alle nare gevolgen. Vooral de grondenrechten wegen zwaar voor deze groep, omdat zij hun levenswijze in stand willen houden voor hun nakomelingen.
Er kwam ook naar voren dat al meer dan 5000 jaar is bewezen dat inheemsen in staat zijn in harmonie te leven met de natuur. Grondenrechten garanderen dit.