zaterdag 28 januari 2023
22.2 C
Paramaribo
2 C
Amsterdam
0
(0)

Kunststukken koloniale periode komen terug naar Suriname

lees ook ...

Niet ontplofte projectielen in Suriname vernietigd

Het Nationaal Leger heeft in samenwerking met Franse militairen ruim 250 niet ontplofte projectielen vernietigd in de O.P. Savanne. Volgens Defensie zou het gaan om projectielen die dateren uit de per...

Surinaamse kunststukken uit de koloniale periode in Nederland komen terug in Surinaamse boezem. Ambassadeur Henk van der Zwan had op vrijdag 19 februari 2021 hierover de eerste bespreking met minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Minister Levens zei tegen de diplomaat al intern gesprekken gevoerd te hebben hierover. “We moeten als land in staat zijn om de kunstwerken in ontvangst te nemen. Er moet een geschikt gebouw zijn voor de opslag, personeel moet getraind worden voor het onderhoud en hiervoor is bovendien financiering nodig.”

Minister Levens wil de teruggave van de kunststukken in projectvorm uit voeren, wat zal  samenlopen met het project ‘Herstel Binnenstad’. Bij dit project heeft de minister ervoor gekozen delen van de stad op basis van protocollen in handen te geven aan particulieren voor onderhoud. De bewindsvrouw opperde dat er misschien enkele van de gebouwen in de binnenstad ingezet konden worden als musea. Hiermee zou er direct gezorgd worden voor vergroting en diversificatie van het toerisme in Suriname.

De teruggave van de objecten is onderdeel van het  bredere ‘herstel van onrecht’. De ‘Raad voor Cultuur’ stelde vorig jaar op verzoek van de demissionaire minister van Cultuur in Nederland Ingrid van Engelshoven, de Adviescommissie ‘Nationaal Beleidskader Koloniale Collecties’ in. Deze adviescommissie kreeg als opdracht mee een advies te formuleren over de omgang met koloniale collecties. Het rapport van de commissie adviseerde de teruggave van de kunstwerken.

Van der Zwan zei dat het Nederlands parlement een debat hield om een nieuwe dynamiek te brengen in de relatie met Suriname. Er werd naar aanleiding van dat debat een motie aangenomen om een gebaar te doen aan de nabestaanden van Anton de Kom. “We kijken naar een leerstoel, een lezing of een programma studiebeurzen”, aldus de ambassadeur. De tweede motie is een appel aan de regering om meer middelen vrij te maken voor culturele samenwerking tussen Nederland en Suriname.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

3 REACTIES

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKunststukken koloniale periode komen terug naar Suriname