maandag 17 juni 2024
28 C
Paramaribo
13.9 C
Amsterdam
2.8
(6)

Kunstenaars krutu voor oplossing Slavernijmonument in Para

lees ook ...

Korpschef Isaacs spreekt nieuwe AT’ers toe bij afsluit...

Een groep politieambtenaren heeft op woensdag 12 juni 2024 met succes de training van het Arrestatieteam (AT) afgerond. Het AT is een gespecialiseerde eenheid binnen het Korps Politie Suriname (KPS), ...

Alle Surinaamse kunstenaars, kunstliefhebbers, media, juristen en andere belangstellenden worden hierbij opgeroepen om vrijdagavond om 7 uur aanwezig te zijn in Prakwaki botanische tuin aan de Previenlaan 41, om te praten over de oplossing van het probleem omtrent het “gewonnen” ontwerp voor het Slavernijmonument.

Terugblik:
Gastheer Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Sranasma, was inleider en voorzitter van de pers krutu van 17 januari, om 9 uur ’s morgens, die bijeengeroepen werd aan de Previenlaan om het probleem rond de wedstrijd voor een ontwerp van een Slavernijmonument te bespreken.
De opkomst was 45 personen waarvan zeker 15 mediawerkers, hetgeen de transparantie en de oplossing bevordert. Echter is het belangrijk nu ook specifiek alle leden van de Federation of Vuisual Arts (FVAS) en een groter publiek erbij te betrekken.

Conclusies
Conclusies tot nu toe: er is weinig aandacht voor de wedstrijd voor het Slavernijmonument – voor Para- geweest, de tijd was te kort, en de wedstrijd, de voorwaarden, de jury en de uitslag waren allemaal fout (vermoedelijk onwettig).
Dit is bewezen door de Conflict of interest -de belangenverstrengeling- die regelarij dus, die als corruptie herkend kan worden. De zogenaamde winnaar kan waarschijnlijk ook via de kort geding rechter gediskwalificeerd worden.
Het resultaat van de foute wedstrijd is dat die “ gewonnen” werd door team Struikelblok – Hiralall met een afstotend monument dat geen enkele nazaat van tot slaafgemaakte Afro- of andere Surinamer aanspreekt, ook Paranen niet. N.B. voor dit monument zou de Nederlandse Ambassade 1 miljoen Euro ter beschikking stellen of gevraagd worden.


/>Protesten

Tot nu toe zijn er op Facebook vanaf de bekendmaking in de Ware Tijd op 7 januari FB kritische reacties geschreven door artiesten en anderen, is er een Open Brief in de Ware Tijd van 11 januari gepubliceerd van team Asmoredjo- Djojo, kwam er op 12 januari een protest van Paul Middellijn op zijn YouTube kanaal Suriname Unite, de open brief in Dagblad Suriname op 14 januari en twee columns op 13 en 14 januari van het schrijverscollectief Sranan Peyri op de nieuwssite www. Culturu.com.
Op 17 januari werd een perskrutu , georganiseerd en op initiatief van Iwan Wijngaarde van de Federatie van Afrikan Sranansma om het probleem en oplossingen te bespreken met de pers en andere aanwezigen.

Draagvlak, krutu 2

Onderdirecteur Clifton Braam van het directoraat Cutuur besloot daarna op hetzelfde moment een vergadering bijeen te roepen om te trachten het probleem binnenskamers op te lossen, echter vonden een aantal kunstenaars en Iwan Wijgaarde dat alleen openheid en publiekelijk paten over oplossingen gepast is in dit stadium.
Om een zo groot mogelijk draagvlak voor een oplossing te krijgen werd daarom aan het einde van de vergadering besloten voor vrijdag 20 januari een krutu te houden voor alle Surinaamse beeldende kunstenaars, kunstliefhebbers, juristen, pers en alle andere belangstellenden.
U wordt hierbij allen opgeroepen om aanstaande vrijdagavond om 7 uur aanwezig zijn aan de Previenlaan 41 om te praten over de oplossing van het probleem, die kunstdeskundigen en beeldhouwers bedacht hebben. Voor wie alleen via FaceBook of Culturu.com kan reageren wegens uitlandigheid; we kijken uit naar uw mening.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

2 REACTIES

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKunstenaars krutu voor oplossing Slavernijmonument in Para