woensdag 31 mei 2023
24.4 C
Paramaribo
17.8 C
Amsterdam
0
(0)

Kunstenaar is heengegaan

lees ook ...

Districtsraad Nickerie presenteert districtsbegroting

De Districtsraad (DR) van het district Nickerie heeft gistermorgen haar jaarlijkse Districtshoorzitting gehouden. Tijdens deze formele zitting heeft de raad haar concept Districtsbegroting voor het di...

Soerdjan Parohi, de pottenbakker, dichter, schrijver, toneelspeler, en regisseur is heengegaan op 84-jarige leeftijd. Hij creëerde in Hindi, Sarnami en Sranan Tongo. Op verzoek schreef hij nog een toneelstuk voor de sociaal-culturele organisaties van Commewijne en Saramacca voor de divali-viering, welke hij niet meer zal meemaken. Tot zijn nalatenschap horen negen gedichtenbundels. Morgen wordt de veelzijdige vakman gecremeerd te Weg naar Zee.

Als 19-jarige besloot hij de pottenbakkerij van zijn vader die kwam te overleden over te nemen. Hij heeft het geïnnoveerd en de kennis overgedragen aan anderen. Deze bekende Surinamer heeft ook internationaal zijn sporen verdiend in Nederland, Trinidad, Guyana en India, waar hij enkenning genoot  en daardoor oorkondes, medailles en andere onderscheidingen binnenhaalde. Ook in ons land werd hij geridderd. Parohi was een moedige kunstenaar, die vele uitdagingen aanging. Cultuur was voor hem niet rasgebonden.

Zijn wens en verzoek om een mogelijkheid te scheppen middels een instituut waar klei getest en onderzocht kon worden is niet ingewilligd. In zijn Soerdjan Parohi Museum, die hij in februari dit jaar heeft geopend staat zijn eigen geschiedenis.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKunstenaar is heengegaan