donderdag 30 mei 2024
31 C
Paramaribo
15.9 C
Amsterdam
0
(0)

Kunstenaar is heengegaan

lees ook ...

De comedyvoorstelling over de afschaffing van de slavernij. ...

Een cabaretvoorstelling over de afschaffing van de slavernij? Precies! Is dat niet veel te lang geleden? Zou kunnen! Daar heb ik toch niks mee te maken? Toch wel! Wij allemaal. Omdat wij nu eenmaal in...

Soerdjan Parohi, de pottenbakker, dichter, schrijver, toneelspeler, en regisseur is heengegaan op 84-jarige leeftijd. Hij creëerde in Hindi, Sarnami en Sranan Tongo. Op verzoek schreef hij nog een toneelstuk voor de sociaal-culturele organisaties van Commewijne en Saramacca voor de divali-viering, welke hij niet meer zal meemaken. Tot zijn nalatenschap horen negen gedichtenbundels. Morgen wordt de veelzijdige vakman gecremeerd te Weg naar Zee.

Als 19-jarige besloot hij de pottenbakkerij van zijn vader die kwam te overleden over te nemen. Hij heeft het geïnnoveerd en de kennis overgedragen aan anderen. Deze bekende Surinamer heeft ook internationaal zijn sporen verdiend in Nederland, Trinidad, Guyana en India, waar hij enkenning genoot  en daardoor oorkondes, medailles en andere onderscheidingen binnenhaalde. Ook in ons land werd hij geridderd. Parohi was een moedige kunstenaar, die vele uitdagingen aanging. Cultuur was voor hem niet rasgebonden.

Zijn wens en verzoek om een mogelijkheid te scheppen middels een instituut waar klei getest en onderzocht kon worden is niet ingewilligd. In zijn Soerdjan Parohi Museum, die hij in februari dit jaar heeft geopend staat zijn eigen geschiedenis.

En.. wat vond je van dit artikel?

-- Advertentie / POJ - 218001 --

redactie tip

meer Suriname

meer Suriname nieuws »

meest gelezen

HomeSurinameKunstenaar is heengegaan